DUGO OČEKIVANA CEREMONIJA

Kolumbija odobrila prvu zajednicu trojice muškaraca na svijetu

"Nema razloga da skrivamo naš odnos. Samo pomažemo ljudima da shvate da postoje razni oblici ljubavi i različiti tipovi porodice"
100 pregleda 8 komentar(a)
Kolumbija, Foto: Shutterstock
Kolumbija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 18:40h

Kad matičar bude rekao: "Sada možete poljubiti mladoženju," Viktor Hugo Prada će morati da izabere kojeg od dvojice izabranika će poljubiti prvo - Manuela Bermudesa ili Alehandra Rodrigesa.

Ceremonija, planirana u narednim mjesecima u Kolumbiji, će označiti prvu legalnu zajednicu trojice muškaraca u zemlji, i vrlo vjerovatno u svijetu, navodi Gardijan.

"Želimo da intimnu stvar učinimo javnom," kaže Prada, koji je, kao dvadesettrogodišnjak, najmlađi od trojice budućih slavljenika.

"Nema razloga da skrivamo naš odnos. Samo pomažemo ljudima da shvate da postoje razni oblici ljubavi i različiti tipovi porodice," kaže on.

U pravnom smislu, zajednica trojice muškaraca se ipak ne tretira kao brak, navodi notar koji je sastavio dokument.

"Po kolumbijskom zakonu, brak je zajednica dvoje ljudi, tako da smo morali smisliti novi termin: posebna nasljedna zajednica", kaže pravnik Herman Rinkon-Perfeti.

Dokument tretira svu trojicu članova kao porodicu i zakonske partnere.

"Mi nismo trojica prijatelja koji žive zajedno, mi smo porodica," kaže Prada, koji kaže da su i do sada bili porodica, a da je papirologija samo formalizovala ono što su dugo znali.

Bermudes i Rodriges su zajedno već osamnaest godina i bili su prvi gej par u Kolumbiji čija je veza pravno ozvaničena 2000. godine, šesnaest godina prije nego je ustavni sud u Kolumbiji legalizovao gej brak.

Pradu su upoznali prije četiri godine, kada su Bermudes i Rodriges već bili u vezi sa još jednim muškarcem, Aleksom Zabalom.

Njih četvorica planirali su ceremoniju kako bi proslavili svoju zajednicu, ali kada je Zabala preminuo prije tri godine, shvatili su da sama ceremonija nije dovoljna.

"Koliko god da smo smatrali jedni druge porodicom, morali smo itekako da se izborimo za pravo nasljednika nakon Aleksove smrti," kaže Bermudes.

Njih trojica su, potom, zatražili pravnu pomoć koju im je pružio Rinkon-Perfeti.

Kolumbijski ustavni sud je usvojio zakon o bračnoj jednakosti 2016. godine, a 2015. godine dozvolio gej parovima da usvajaju djecu po istim pravilima kao i heteroseksualni parovi.