Katar ne prihvata zahtjeve susjeda: "Sročeni su tako da budu odbijeni"

Frans pres piše da je Katar uvijek vodio samostalnu spoljnu politiku iako je članica Savjeta zalivske saradnje, a da susjedi nisu zadovoljni katarskom podrškom islamistima, posebno organizaciji Muslimanska braća, te da pokušavaju da svog energentima bogatog malog susjeda "dovedu u red"
101 pregleda 0 komentar(a)
Šeik Muhamed bin Abdulrahman al Tani, Foto: Reuters
Šeik Muhamed bin Abdulrahman al Tani, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2017. 09:57h

Katar je odbacio zahtjeve arapskih susjeda kao maksimalističke i usmjerene protiv njegovog suvereniteta.

Spisak zahtjeva, među kojima su se isticali zatvaranje medijske kuće al-Džazira, prekid odnosa sa Iranom i zatvaranje turske vojne baze u Kataru, dostavljen je Dohi 22. juna sa rokom od 10 dana za odgovor, odnosno do večeras.

"Zahtjevi su sročeni tako da budu odbijeni", rekao je sinoć u Rimu katarski ministar spoljnih poslova Mohamed Abderahman al-Tani.

To nije dobro primljeno kod susjeda zalivskog emirata, pa su u štampi Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) danas osvanuli naslovi poput "Katar izabrao nepoznato" i "Katar se bacio u zagrljaj Irana".

Saudijska Arabija, regionalni rival Irana, Bahrein, UAE i Egipat 5. juna prekinuli su diplomatske odnose sa Katarom, i optužili Dohu da podržava terorizam i da je previše bliska sa Iranom.

Katar je te navode odbacio i saopštio da niko nema pravo da mu diktira kakvu će spoljnu politiku voditi.

"Cio svijet je svjestan toga da je cilj zahtjeva ograničvanje katarskog suvereniteta", rekao je katarski šef diplomatije.

Frans pres piše da je Katar uvijek vodio samostalnu spoljnu politiku iako je članica Savjeta zalivske saradnje, a da susjedi nisu zadovoljni katarskom podrškom islamistima, posebno organizaciji Muslimanska braća, te da pokušavaju da svog energentima bogatog malog susjeda "dovedu u red".

Katar ima podršku Irana i Turske, dok su iz SAD stigle kontradiktorne poruke. Predsjednik Donald Tramp je od Katara tražio da prekine finansiranje ekstremističkih pokreta a Stejt department je pozvao na dijalog da bi se kriza riješila.

Kuvajt je do sad djelovao kao posrednik u krizi a usluge su ponudili i SAD, Turska, Francuska i Rusija, iako bez očiglednih rezultata.

Bonus video: