Bvši izraelski premijer pušten iz zatvora: Mora da volontira u organizaciji koja pomaže siromašnima

Olmert mora dva puta mjesečno da se javlja policiji i ne smije da daje intervjue i napušta zemlju
0 komentar(a)
Ehud Olmert, Foto: Reuters
Ehud Olmert, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2017. 07:52h

Bivši izraelski premijer Ehud Olmert pušten je danas nešto poslije šest sati po lokalnom vremenu iz zatvora, nakon što je odslužio 16 i po od 27 mjeseci kazne zatvora za prevaru i mito, javljaju izraelski mediji.

On je oslobođen na osnovu odluke komisije za uslovno oslobađanje donijete u četvrtak da mu se kazna smanji za više od trećine.

Do maja 2018. godine, kada je trebalo da bude pušten na osnovu prvobitne presude suda, 71-godišnji Olmert moraće da radi kao volonter u jednoj ustanovi koja obezbjeđuje medicinsku pomoć siromašnima i u banci hrane.

Uz to mora dva puta mjesečno da se javlja policiji i ne smije da daje intervjue i napušta zemlju.

Portparol zatvorske službe rekao je da predsjednik Izraela Ruven Rivlin može da ga oslobodi od tih ograničenja uslovnog puštanja.

Protiv Olmerta je podignuta optužnica 2014. godine, između ostalog, da je primao mito da promoviše građevinski projekat u Jerusalimu i opstrukciju pravde.

Optužbe su se odnosile na period kada je bio gradonačelnik Jerusalima i ministar trgovine, prije nego što je postao premijer 2006. godine, navodi agencija Asošiejted pres.

Olmertovo današnje oslobađanje je omogućeno jer su vrhovni tužilac i državni tužilac odlučili da se tome ne usprotive iako su ranije najavljivali da će to učiniti.

Olmertovim puštanjem na slobodu istraga koja je trajala 10 godina je čini se završena. Očekuje se da će tužilaštvo uskoro završiti i istragu koja je otvorena protiv njega nedavno da je odavao tajni materijal u svojim memoarima koje je pisao u zatvoru.

Njegovim odlaskom sa funkcije premijera 2009. godine okončani su posljednji veliki napori u postizanju izraelsko-palestinskog mira i počela era sadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua, navodi američka agencija.

Olmert je bio izraelski desničar, ali je kasnije zauzeo dramatično pomirljiviji stav prema Palestincima.

On je igrao vodeću ulogu u povlačenju Izraela iz pojasa Gaze 2005. godine, a postao je premijer u januaru 2006. nakon što je tadašnji premijer Arijel Šaron doživio moždani udar. Dao je ostavku zbog korupcionaškog skandala.

Bio je obdareni govornik i upozoravo je da bi Izrael mogao da postane zemlja nalik na Južnu Afriku u vrijeme aparthejda ako se nastavi okupacija Palestinaca. Isto tako je izražavao spremnost da se odrekne dijela Jerusalima na osnovu mirovnog sporazuma.

Njegova vlada je na mirovnoj konferenciji u Anapolisu novembra 2007. pokrenula godinu dana ambicioznih, ali na kraju neuspješnih pregovora kojima su posredovale SAD.

Olmert je rekao da je bio spreman na ustupke bez presedana prema Palestincima, uključujući skoro potpuno povlačenje sa Zapadne obale i ponudio da se jerusalimski Stari grad, u kome se nalaze svetilišta sve tri velike svjetske religije, stavi po međunarodnu kontrolu.

Rekao je da je bio blizu sporazuma u vrijeme kada je dao ostavku. U junu je bio hospitalizvan zbog bolova u grudima, ali ljekari su rekli da nije petrpio srčani udar.

Bonus video: