Više od 20 američkih država neće da dostave Bijeloj kući osjetljive podatke o biračima

Komisija, koju je osnovao američki predsjednik Donald Tramp, zatražila je u srijedu od svih 50 saveznih država podatke o imenima birača i njihovim adresama, ali i osjetljive lične podatke, kao što su njihova istorija glasanja i brojevi kartona socijalnog osiguranja, navodi Dojče vele
1 komentar(a)
Donald Tramp, Majk Pens, Foto: Reuters
Donald Tramp, Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2017. 18:23h

Više od 20 američkih saveznih država odbilo je da u potpunosti ispuni zahtjev Bijele kuće i dostavi joj osjetljive podatke o biračima, među kojima su i brojevi kartona socijalnog osiguranja, koje imaju svi građani SAD.

Komisija, koju je osnovao američki predsjednik Donald Tramp, zatražila je u srijedu od svih 50 saveznih država podatke o imenima birača i njihovim adresama, ali i osjetljive lične podatke, kao što su njihova istorija glasanja i brojevi kartona socijalnog osiguranja, navodi Dojče vele.

Grupe za zaštitu ljudskih prava opisale su rad Trampove Komisije kao "kampanju za gušenje izbora".

Guverner savezne države Pensilvanije Tom Vulf rekao je da bi "masovno javno objavljivanje podataka birača bilo neprikladno" i da je ono "u suprotnosti sa zakonima Pensilvanije".

Tramp je poslije pobjede na predsjedničkim izborima u novembru iznio nepotkrijepljene tvrdnje da su milioni ljudi nelegalno glasali za kandidatkinju demokrata na tim izborima Hilari Klinton.

On je u maju osnovao ukazom Savjetodavnu komisiju predsjednika SAD za integritet izbora, koja treba da istraži njegove tvrdnje o masovnoj izbornoj prevari prilikom registracije birača.

Na čelo Komisije postavio je potpredsjednika Majka Pensa, a za njegovog zamjenika državnog sekretara savezne države Kanzas, Krisa Kobaha.

Iako je Kobah ranije podržao stroge zakone države Kanzas o identifikacija birača, on je sada rekao da njegova država neće dostaviti Komisiji brojeve kartona socijalnog osiguranja birača, prenosi Dojče vele.

Bonus video: