Si Đinping: Nema tolerancije za subverziju u Honkongu

Kako navodi agencija AP on je koristio neke od svojih najoštrijih riječi prema prodemokratskim aktivnostima u toj bivšoj britanskoj koloniji
0 komentar(a)
Si Đinping, Hongkong, Foto: Reuters
Si Đinping, Hongkong, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.07.2017. 08:16h

Kineski predsjednik Si Đinping rekao je danas da će svaka aktivnosti u Hongkongu koja bi mogla da se protumači kao prijeteća za suverenitet Kine i za njenu stabilnost biti "apsolutno nedopustiva". U govoru u Hongkongu povodom 20 godina od kada je taj grad postao poluautonomna kineska oblast pošto ga je Kini predala Velika Britanija, Si je obećao podršku politike "jedna zemlja, dva sistema", po kojoj Honkong kontroliše veći dio svojih poslova i ima široke građanske slobode. On je međutim rekao da Hongkong mora da ojača bezbjednost i podstakne patriotsko obrazovanje, u indirektnom osvrtu na odlaganje usvajanja zakona zbog raznih protesta.

Si je govorio u obraćanju koje je prenosila televizija neposredno pošto je predsjedavao polaganju zakletve nove šefice honkonške vlade Keri Lam. Nešto prije ceremonije demonstranti za i protiv Pekinga sukobili su se u gradu.

Kako navodi agencija AP on je koristio neke od svojih najoštrijih riječi prema prodemokratskim aktivnostima u toj bivšoj britanskoj koloniji. Izgledalo je kao da kineski predsjednik upozorava novi talas aktivista koji se zalažu za veću autonomiju, ili čak nezavisnost, navodeći da se osporavanje vlasti kineske centralne vlade i vođa Hongkonga neće tolerisati. Bilo kakav izazov kineskom suverenitetu, bezbjednosti i ovlašćenjima vlade ili upotreba Hongkonga "za aktivnosti subverzije protiv kopnene Kine su djela koja prelaze crvenu liniju i apsolutno su nedopustiva", rekao je Si. Hongkong je posljednjih godina zahvaćen previranjima, tako je 2014. godine desetine hiljada ljudi izašlo na proteste zahtjevajući demokratske reforme. Te zahtjeve je Peking ignorisao i Si je ukazao da ni ubuduće neće biti popuštanja. "Praviti od svega političko pitanje ili namjerno stvaranje razlika i izazivanje konfrontacija neće riješiti probleme", rekao je kineski predsjednik i dodao da Hongkong ne može sebi da dopusti da bude razoren nepromišljenim potezima ili unutrašnjim raskolima. Nova šefica izvršne vlasti Hongkonga Keri Lam, 60, prije govora položila je zakletvu. Kao i njene prethodnike nju je imenovao izborni komitet određen u Pekingu i već je optužuju da je marioneta kineskih vlasti.

U Hongkongu mnogi misle da Kina više ne poštuje princip "jedna zemlja dva sistema", koji je na snazi od kada je ta britanska kolonija predata pod upravu Kine 1997. godine. Lam je u kratkom govoru iznijela izazove Hongkonga kao finansijskog centra i njegova dostignuća, obećala da će podržati inicijative centralne vlade i izjavila da je "budućnost svjetla". Si je u četvrtak doputovao u prvu posjetu Hongkongu u svojstvu predsjednika, a posjetu završava danas.

Bonus video: