Japanci ubili 122 trudne ženke kitova zbog "naučnog istraživanja"

Izvještaj koji je primila Međunarodna komisija za kitolov (IWC) otkrilo je da su japanski kitolovci prošle godine ubili ukupno 333 kita
157 pregleda 5 komentar(a)
kitolov, lov na kitove, Foto: Screenshot (Youtube)
kitolov, lov na kitove, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 30.05.2018. 17:44h

Japanski lovci na kitove ubili su 122 trudne ženke kitova "u sklopu naučnog terenskog istraživanja", javljaju svjetski mediji.

Izvještaj koji je primila Međunarodna komisija za kitolov (IWC) otkrilo je da su japanski kitolovci prošle godine ubili ukupno 333 kita. Kitolovci su u Južni okean ušli u novembru 2017. i vratili se u martu ove godine.

Japan tvrdi da kitove lovi u svrhu naučnih istraživanja, uprkos odluci Ujedinjenih nacija 2014. protiv ovog "smrtonosnog istraživanja" te osudama međunarodne zajednice, piše BBC.

Japan je nakon UN-ove odluke iz 2014. izjavio da su "naučni imperativ za razumijevanje antarktičkog ekosistema lov i analiza životinja".

Vlada: Kitolov je dio drevne japanske kulture

Japanski Novi program naučnog istraživanja kitova u Južnom okeanu poslao je IWC-u izvještaj u kojem stoji da su tokom "trećeg biološkog terenskog istraživanja" uhvaćena i ubijena ukupno 333 kita, 152 mužjaka i 181 ženka, piše hrvatski Indeks.

Japan je prema svom novom planu istraživanja smanjio ulov za dvije trećine i sada tvrdi da ulovi oko 330 kitova svake godine. Podaci pokazuju da su 122 ženke ubijene prošle godine bile trudne, a 61 mužjak i 53 ženke bili su mladunci. Meso kitova takođe se prodaje za hranu u Japanu.

Japan je 1986. godine potpisao IWC-ov moratorijum na kitolov, ali koristi odredbu u zakonu koja dopušta ubijanje životinja u svrhu naučnih istraživanja. Japanska vlada takođe se brani izjavom da je kitolov "dio drevne japanske kulture".

Bonus video: