IMENOVANJE DO KRAJA SEDMICE

Ruski ambasador na čelu kancelarije UN za borbu protiv terorizma

Formirana kancelarija UN bi trebalo da pomaže državama da sprovode globalnu strategiju usvojenu 2006. godine
56 pregleda 0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.02.2019. 23:07h

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odredio je predstavnika Moskve u Beču Vladimira Voronkova da vodi novoformiranu kancelariju UN za borbu protiv terorizma, prenosi Tanjug.

Ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Vladimir Voronkov kazao je Rojtersu da se sastao sa Guterešom u utorak povodom toga, a kako su diplomate navele, njegovo imenovanje očekuje se do kraja ove nedjelje.

"Borba protiv terorizma je jedna od stvari o kojima većina zemalja može da sarađuje sa Rusijom. Imali smo različite stavove povodom toga što se računa kao terorizam i onoga što se računa kao odgovarajući odgovor na terorizam od strane Rusije, a u krajnjem slučaju to je tema o kojoj možemo lakše da razgovaramo nego o politici ili mirovnim misijama", rekao je jedan od zapadnih diplomata.  Članice Generalne skupštine UN odobrile su formiranje kancelarije UN za borbu protiv terorizma prošle nedjelje, koja bi trebalo da pomaže državama da sprovode globalnu strategiju za borbu protiv terorizma, usvojenu 2006. godine.  Strategija, koja se revidira svake druge godine ima za cilj da se bavi uslovima koji pogoduju širenju terorizma, mjerama za sprečavanje i borbu protiv terorizma, izgradnju državnih kapaciteta za to i obezbjeđivanje poštovanja ljudskih prava i vladavinu prava.  "Pošteno je reći da Rusija zastupa kancelariju UN za borbu protiv droge i kriminala sa sjedištem u Beču. U suštini ponudili su izuzetno slabe kandidate za važne poslove", rekao je neimenovani diplomata.