Dječaci spaseni iz tajlandske pećine dobili držaljanstvo

Prema zvaničnim podacima, u Tajlandu ima 488.105 registrovanih apatrida, a njihov stvarni broj mogao bi da bude i do 3,5 miliona
50 pregleda 0 komentar(a)
dječaci, Tajland, Foto: Beta-AP
dječaci, Tajland, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.08.2018. 18:03h

Trojica dječaka koji su s drugim članovima omladinskog fudbalskog tima bili zarobljeni u pećini u Tajlandu, dobili su danas državljanstvo te zemlje, zajedno s njihovim trenerom.

Njih četvorica su do sada bili apatridi - nijesu bili državljani nijedne zemlje, zbog čega su bili uskraćeni za neka osnovna prava, uključujući mogućnost putovanja van tajlandske provincije Čiang Rai u kojoj žive, navodi AP.

U toj oblasti žive nacionalne manjine koje vode porijeklo iz susjednog Mjanmara.

Apatridi u Tajlandu nemaju pravo glasa, kupovine zemljišta, legalnog zaposlenja, rada u određenim oblastima, a ne mogu slobodno ni da se kreću, navodi međunarodna organizacija za nadgledanje njihovog statusa.

Prema zvaničnim podacima, u Tajlandu ima 488.105 registrovanih apatrida, a njihov stvarni broj mogao bi da bude i do 3,5 miliona.

Dječaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode i blokirale im put ka izlazu. Dramatičnu akciju njihovog spasavanja uz pomoć ronilaca pratio je čitav svijet.

Glavni trener u tom fudbalskom klubu Noparat Kantavong rekao je da je danas predao dokumentaciju i za preostalih sedam igrača tog kluba koji su apatridi.

"Srećan sam. Fudbal može da unaprijedi živote klinaca čije porodice nijesu u najboljoj poziciji. Ako bi imali tajlandsko državljanstvo, mogli bi, ako ne žele da igraju fudbal, da polažu ispite za javne službenike ili da nađu dobar posao u oblasti koju su studirali", kazao je Kantavong.

Dječaci koji su danas dobili državljanstvo zahtjev su podnijeli prije nego što su ostali zarobljeni u pećini.

Galerija

Bonus video: