Amazon kupuje lanac prodavnica organske hrane za 13,7 milijardi dolara

Transakcija će biti sprovedena u drugoj polovini godine, a kompanija će zadržati naziv i na čelu će ostati dosadašnji vlasnik
0 komentar(a)
Whole Foods, Hol Fudz, Foto: Reuters
Whole Foods, Hol Fudz, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2017. 18:46h

Svetski gigant za prodaju robe preko interneta i za njenu dostavu, američki Amazon, saopštio je danas da će za 13,7 milijardi dolara kupiti firmu koja ima lanac prodavnica hrane "Hol fuds" (Whole Foods), čime širi svoju ekonomsku imperiju.

Taj lanac piljarnica-samousluga, osnovan 1980. godine koji prodaje "zdravu hranu", posluje u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji, ali mu u posljednje dvije godine opada prodaja.

Transakcija će biti sprovedena u drugoj polovini godine. Lanac za prodaju "zdrave hrane" će zadržati naziv i na čelu će mu ostati dosadašnji vlasnik, osnivač Džon Mekej.

Amazon koji je na početku bio internet knjižara, zatim prodavac kompjuterskih igara i programa, a sada i kompanija za skladištenje podataka "u oblaku" (Cloud computing), postao je najveća svjetska maloprodajna firma uz korišćenje elektronske trgovine preko interneta, proširivši ponudu elektronikom, opremom za domaćinstvo, odjećom, hranom, igračkama, nakitom.

Amazon je i najvrjednija javna kompanija na svijetu, s prihodom od 136 miijardi dolara 2016, a ima i više od 340.000 službenika u SAD i širom svijeta.

Bonus video: