Kriza u Persijskom zalivu: Kako je sve počelo

Odluka stiže par nedjelja nakon negativnih komentara na račun Saudijske Arabije koje je objavila zvanična novinska agencija Katara, a koje je navodno iznio katarski vladar Emir Šeik Tamim bin Hamad Al Tani
60 pregleda 3 komentar(a)
Katar, Foto: Reuters
Katar, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 13:22h

Bahreinm Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Jemen su zvanično prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, koji su optužili da podržava terorizam.

Rijad je takođe optužio Katar da podržava militante koje podržava Iran.

Odluka stiže par nedjelja nakon negativnih komentara na račun Saudijske Arabije koje je objavila zvanična novinska agencija Katara, a koje je navodno iznio katarski vladar Emir Šeik Tamim bin Hamad Al Tani.

Komšijske države iz Persijskog zaliva su odgovorili blokiranjem katarskih medija, a zabranjena je čaki Al-Džazirina redakcija iz Dohe.

Katar, međutim, tvrdi da su hakeri preuzeli vebjsat, i objavili komentare za koje tvrde da su ližni,

Međutim, medijski rat nije jedina eskalacija tenzija između Katara i njihovih susjeda.

Katar je dugo kritikovan zbog navoda o podršci Islamistima, uključujući sunitsku islamističku političku grupu Muslimansko bratstvo, koju su zabranili i Saudijska Arabija i UAE.

Doha je ranije izražavala i javnu podršku bivšeg predsjedniku Egipta Mohamedu Morsiju, članu Muslimanskg bratstva. U martu 2014. su Saudijci, UAE i Bahrein povukli svoje ambasadore iz Katara.

Vratili su se osam mjeseci kasnije, nakon što je Katar protjerao neke članove Muslimanskog bratstva, a druge utišao.

Međutim, taj sukob je mnogo manje opasan od trenutnog, jer nije bilo blokade na kopnu i na moru, niti protjerivanja državljana Katara iz susjednih teritorija.

Veze sa Iranom?

U saopštenju, Saudijska Arabija je optužila Katar da sarađuje sa militantima koje podržava Iran u šiitski većinskom istočnom regionu Kvatif, te u Bahreinu. Katar je ranije odbacivao povezanost sa Teheranom.

Katar je više puta i odbijao optužbe da finansira ekstremističke grupe, iako su takve tvrdnje iznosili i susjedi i zapadni zvaničnici.

Ta država najviše finansira Pojas Gaze koji kontroliše Hamas i izgnani zvaničnik Hamas Kaled Mašal je 5 godina već u Kataru koji mu je pružio azil.

Eskalacija u ponedjeljak

Bahrein i Saudijska Arabija su prvi objavili da prekidaju odnose sa Katarom u ponedjeljak ujutru.

Zvanična agencija Saudijske Arabije SPA je objavila da Katar "podržava više terorističkih grupa i sekti koje žele da destabilizuju regionu, uključujući Muslimansko bratstvo, Islamsku državu i Al-Kaidu, i promovišu poruke i šeme tih grupa kroz njihove medije".

Rijad je pozvao "sve bratske države i kompanije" da prekinu veze sa Katarom.

Egipat je bio naredna država koja je reagovala i Kairo je objavio da "prekidaju diplomatske odnose sa Katarom zbog konstantnog neprijateljstva katarskih vlasti prema Egiput". Egipat je optužio Dohu da podržava terorističke organizacije, uključujući Muslimansko bratstvo.

Jemen se pridružio optužujući Katar da sarađuje sa neprijateljima u građanskom ratu koji i dalje traje.

Potom je spoljnji ministar Libije Mohamed Dairi objavio da prekidaju diplomatske veze, a isto su učinili i Maldivi.

Nekoliko avio kompanija iz Dubaija je prekinulo letove ka Dohi, uključjući Emirates, Etihad, FlyDubai i Air Arabia.

Saudi Arabian Airlines takođe više ne leti za Katar.

Odluka dolazi samo deset dana nakon što je Donald Tramp bio u posjeti Saudijskoj Arabiji i izdvojio Iran kao glavni izvor finansiranja i podrške ekstremistima.

Bonus video: