SAD izlaze iz važnog tijela UN ako se ne zaustavi "anti-izraelska pristrasnost"

Kritički stav Savjeta prema Izraelu je "kamen spoticanja" između saveznica i SAD
2 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2017. 11:40h

SAD bi mogle da istupe iz Savjeta za ljudska prava UN, ukoliko se ne pokrenu reforme koje bi uklonile ono što se smatra "anti-izraelskom pristrastnošću", navodi Tanjug.

Američka ambasadorka pri SAD Niki Hejli, izjavila je da će Vašington odlučiti da li da se povuče iz Savjeta nakon što se završi tronedjeljna sjednica u Ženevi ovog mjeseca, prenosi Rojters.

Hejli je, kako prenosi Vašington post, pozvala Savjet da okonča praksu "pogrešnog izdvajanja Izraela za kriticizam". "Kada se u Savjetu usvoji više od 70 rezolucija protiv Izraela, države sa jakim ljudskim pravima, i svega sedam protiv Irana, države sa lošim ljudskim pravima, onda znate da nešto nije kako treba", napisala je Hejli. Kritički stav Savjeta prema Izraelu je "kamen spoticanja" između saveznica i SAD, a Vašington je bojkotovao to tijelo tri godine dok je predsjednik bio Džordž V. Buš, a prije Baraka Obame. Od kada je Donald Tramp postao predsjednik, Vašington je prekinuo decenijsku američku spoljnu politiku okretanjem od multilateralizma, a njegovu odluku da se povuče iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, kritikovale su vlade širom svijeta. Osam grupa, među kojima su Fridom haus i Džejkob Blauštajn Institut, pisali su u maju Niki Hejli napominjući da bi povlačenje iz Savjeta moglo da bude kontraproduktivno.

Bonus video: