Osovina ljubavi

Bilo kakva saradnja u Aziji između Rusije i Saudijske Arabije bi bila bez presedana
1 komentar(a)
Rusija, Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Rusija, Saudijska Arabija, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2017. 06:52h

Sastanak između čelnika naftnih imperija Rusije i Saudijske Arabije puno govori o novom odnosu između dvije supersile u oblasti energetike.

To je bio prvi put da su šef Rosnjefta Igor Sečin i čelnik saudijskog Aramka Amin Naser imali formalni, zakazani sastanak. Prethodno su se veliki broj puta sretali na naftnim događajima širom svijeta. Dva izvora bliska pregovorima u Daranu prošle nedjelje, kazali su Rojtersu da je njihov razgovor označio prekretnicu i da su izvršni direktori razgovarali o mogućim načinima saradnje u Aziji - Indoneziji i Indiji, kao i na drugim tržištima.

Ti izvori nisu otkrili druge detalje, ali bi bilo kakva saradnja u Aziji između Rusije i Saudijske Arabije - dva najveća izvoznika nafte - bilaje bez presedana, navodi Rojters.

Državni naftni gigant Aramko je potvrdio da je sastanak održan, ali je odbio da saopšti detalje razgovora iza zatvorenih vrata, koji su održani istog dana kada su glavna članica OPEC-a Saudijska Arabija, i Rusija, koja nije u OPEC-u, predvodile globalni dogovor da se nastavi smanjena proizvodnja sirove nafte kako bi se podigla cijena. Ruski Rosnjeft je odbio da komentariše. Sastanak, tokom kojeg je Naser poveo Sečina u obilazak sjedišta Aramka, prema dva izvora, daje uvid u novo, neočekivano partnerstvo između dvije države, koje se brzo produbljuje, piše Rojters.

„Pažljivo će ga pratiti veliki potrošači nafte širom svijeta, koji odavno zavise od žestokog rivalstva između dva glavna snabdjevača da bi obezbijedili što bolje ugovore“, navodi se u analizi.

Do skoro nisu imali nikakav dijalog

Takvo približavanje Moskve i Rijada je bilo skoro nezamislivo u prošlosti, ističe Rojters, podsjećajući da do prije godinu, dvije strane praktično nisu imale nikakav dijalog, čak i kada su se suočile sa porastom proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD i kolapsom globalnih cijena od sredine 2014. Sečin se strogo protivio tome da Rusija smanji proizvodnju u tandemu sa OPEC-om.

U znaku usijanog azijskog rivalstva, Rosnjeft je nadmašio Aramko na tenderu za kupovinu indijske rafinerije Esar prošle godine i povećao udio na tržištu goriva sa najbržim rastom u svijetu.

U roku od nekoliko mjeseci, Moskva i Rijad su postali glavni protagonisti sporazuma o smanjenju proizvodnje - postignutom u decembru a produženom prošle nedjelje - i čak raspravljali o mogućoj saradnje na svojim glavnim azijskim tržištima.

„To je nova 'osovina ljubavi'“, rekao je Rojtersu jedan visoki zvaničnik iz Zaliva.

Putin je 30. maja u Kremlju ugostio zamjenika saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana i obojica su kazali da će produbiti saradnju u oblasti nafte i raditi na prevazilaženju razlika oko Sirije, gdje Moskva i Rijad podržavaju suprotstavljene strane u građanskom ratu.

„Najvažnije je da uspijevamo da izgradimo čvrstu osnovu za stabilizovanje tržišta nafte i cijena energenata“, rekao je princ Muhamed.

Putin je rekao da će dvije države raditi zajedno na rješavanju „teške situacije“.

Zašto baš sad?

Prvi pokušaj saradnje između dvije države je propao kada nisu uspjeli da dogovore zajedničke akcije na sastanku OPEC u decembru 2014, šest mjeseci nakon što su cijene nafte počele vrtoglavo da padaju sa više od 100 dolara za barel.

Kao so na ranu je došlo Sečinovo obećanje da će nastaviti da povećava proizvodnju, čak i pošto su cijene pale na 20 dolara po barelu. Tadašnji saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi se osvetio rekavši da će ruska proizvodnja nafte doživjeti kolaps zbog niskih cijena, što se ispostavilo kao pogrešno predviđanje, podsjeća Rojters.

„Od tada se, međutim, puno toga promijenilo, ekonomski i politički, i malo vjerovatno partnerstvo između Moskve i Rijada je nastalo iz nužde“, ističe se u članku.

Kad su cijene nafte doživjele krah, obje ekonomije su krenule u deficit nakon višegodišnje visoke potrošnje i tek sada se sporo oporavljaju.

Kako Rusiju očekuju predsjednički izbori početkom 2018, a princ Muhamed je obećao da će reformisati saudijsku ekonomiju i javno ponuditi dionice Aramka, nijedna država ne može priuštiti još jedan šok od cijena nafte.

Rojters navodi i da je pomoglo i zbacivanje ministra-veterana Naimija i postavljanje pragmatičnijeg Halida al-Faliha prošle godine, a da je dijalog olakšao novi generalni sekretar OPEC-a Muhamed Barkindo.

„Ako ministar Falih kaže nešto, znam da će biti tako“, rekao je ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak prošle nedjelje u Beču nakon što su se Rusija i OPEC dogovorili da nastave sa smanjenom proizvodnjom.

Novak nastoji da organizuje Falihovu posjetu ruskom Arktičkom polju pošto je posjetio postrojenja Aramka u pustinji Prazna četvrt prošlog oktobra. „Prošle godine, ministar Falih nas je odveo u pustinju - želimo da mu pokažemo ledenu pustinju“, rekao je Novak prošle nedjelje.

Barkindo je rekao Rojtersu: „Oni (Saudijska Arabija i Rusija) su stub Deklaracije o saradnji između OPEC-a i ne-OPEC-a, koja je otvorila novo poglavlje u istoriji nafte.“

Rojters piše da su Novak i Falih u utorak u Moskvi naglasili da će uraditi „što god je potrebno“ da stabilizuju tržište nafte, pozajmivši poznatu frazu koju je upotrijebio predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi prije pet godina da bi odbranio euro.

Učiniće sve što je potrebno

Oni su razgovarali i o izgledima proizvodnje izvan OPEC-a, uključujući američku iz škriljaca, koja je nastavila da raste tokom prošle godine pošto su privatni proizvođači u SAD skresali troškove i prilagodili se nižim cijenama.

Američka sirova nafta se sada izvozi širom svijeta i šanse da privatni proizvođači pristanu da sarađuju sa OPEC-im su minimalne zbog strogih američkih antimonopolskih zakona.

„I Rusija i zalivske države su zainteresovani za neki oblik stabilizacije cijena nafte i nadaju se da to mogu postići bez preduzimanja velikih rezova kao što su morali 1980-ih“, rekao je Pol Sajmons, bivši američki diplomata a sada zamjenik izvršnog direktora Međunarodne agencije za energetiku.

Saudijska Arabija i Rusija kažu da će nastaviti partnerstvo dugo nakon isteka aktuelnog dogovora o smanjenju proizvodnje.

„Neophodno je razraditi nove okvirne principe za nastavak saradnje između OPEC-a i onih koje nisu članice čak i nakon isteka sporazuma iz Beča“, rekao je Novak u srijedu.

Falih je razgovor završio tako što se Novaku zahvalio na ruskom. „Spasiba.

Bonus video: