Matis: Sjeverna Koreja je neposredna vojna prijetnja

Savjet bezbjednosti UN usvojio je u petak rezoluciju kojom se uvode sankcije protiv četiri institucije i 14 severnokorejski zvaničnika, uključujući zvaničnika za koga se vjeruje da je na čelu obavještajnih službi, kao odgovor na odluku Sjeverne Koreje da nastavi da sprovodi program naoružanja
0 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.06.2017. 08:34h

Sjeverna Koreja ubrzano razvija raketu sa nuklearnom bojevom glavom koja može da predstavlja prijetnju po Sjedinjene Američke Države i druge zemlje, i SAD to smatraju "jasnom i neposrednom opasnošću", izjavio je danas američki ministar odbrane Džejms Matis.

Govoreći u Singapuru na međunarodnoj konferenciji o bezbjednosti, Matis je rekao da je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa ohrabrena time što je Kina ponovo pokazala posvećenost saradnji sa SAD i drugim zemljama kako bi uticale na to da Sjeverna Koreja odbaci nuklearno oružje.

Ministar odbrane SAD nazvao je Sjevernu Koreju "neposrednom vojnom prijetnjom".

Savjet bezbjednosti UN usvojio je u petak rezoluciju kojom se uvode sankcije protiv četiri institucije i 14 severnokorejski zvaničnika, uključujući zvaničnika za koga se vjeruje da je na čelu obavještajnih službi, kao odgovor na odluku Sjeverne Koreje da nastavi da sprovodi program naoružanja. Tekst dokumenta koji su predložile SAD usvojen je jednoglasno, a rezoluciju je podržala i Kina.

Kritikuje Kinu zbog aktivnosti u Južnom kineskom moru

Američki ministar odbrane Džejms Matis danas je kritikovao Kinu zbog aktivnosti u Južnom kineskom moru.

"Obim i efekti kineskih građevinskih aktivnosti u Južnon kineskon moru razlikuju se od onih koje sprovode druge zemlje u nekoliko važnih aspekata", rekao je Matis na regionalnom samitu odbrane Šangri-La u Singapuru.

Matis je govorio o "prirodi militarizacije", kritikujući Peking zbog "potcjenjivanja" međunarodnog prava, kao i interesa drugih zemalja s kojima se spori oko suvereniteta u tom području.

Peking smatra da je cjelokupno Južno kinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje vještačkih ostrva na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno velike za bombardere i borbene avione.

SAD ne priznaju kineski suverenitet nad tim ostrvima i protive se gradnjii vještačkih ostrva u tim strateškim vodama.

Međunarodni sud pravde u Hagu donio je presudu po kojoj Kina nema osnova za teritorijalne pretenzije u Južnom kineskom moru, ali je Peking odbacio presudu, navodeći da taj sud nije nadležan da rešava to pitan

Bonus video: