"Ono što se nađe u sudoperama i čime se prskaju poljoprivredna dobra završi u morskim kornjačama"

Naučnici su analizirali krv kornjača rasprotranjenih duž zaliva Klivlend i Apstart u državi Kvinslend, kao i oko odbližnjih ostrva Hovik
0 komentar(a)
morska kornjača, Foto: Shutterstock
morska kornjača, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.06.2017. 10:43h

Tragovi ljekova, herbicida i drugih hemikalija otkriveni su u krvi zelenih morskih kornjača kod Velikog koralnog grebena, izjavili su danas istraživači.

Ovaj podatak dodatno ilustruje stepen zagađenja okeana.

"Sve ono što ste se nađe u vašoj sudoperi, ono što prskate po svojim poljoprivrednim dobrima i ono što industrija odbaci, završi u okolini i u kornjačama kod Velikog koralnog grebena", navodi se u saopštenju Ejmi Hefernan, istraživača sa Univerziteta u Kvinslendu u Australiji.

Naučnici su analizirali krv kornjača rasprotranjenih duž zaliva Klivlend i Apstart u državi Kvinslend, kao i oko odbližnjih ostrva Hovik.

Na tom području su pronađeni tragovi stotina hiljada hemijskih proizvoda.

Naučnici su između ostalog izolovali tragove ljekova koji se prepisuju za slučajeve gihta i srčane insuficijencije.

Univerzitet u Kvinslendu je bio jedan od autora studije koju je vodila australijska kancelarija Svjetskog fonda za prirodu (WWF).

Usljed klimatskih promjena, australijski Veliki koralni greben ugroženiji je nego što se mislilo. Porast temperature vode u martu i aprilu izazvao je najgoru dosad zabilježenu epizodu "izbjeljivanja" grebena koji se prostire na 2.300 kilometara.

Veliki koralni greben je od 1981. na Listi svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO. Nalazi se i na Listi izuzetno ugroženih područja svjetske baštine.

Bonus video: