Papa prihvatio ostavku američkog kardinala zbog seksualnog skandala

On je prvi kardinal u istoriji koji će izgubiti crvenu kardinalsku kapu
0 komentar(a)
Teodor Mekerik, Foto: Reuters
Teodor Mekerik, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.07.2018. 13:59h

Papa Franjo prihvatio je u subotu ostavku kardinala Teodora Mekerika, bivšeg nadbiskupa Vašingtona i jedne od najprominentnijih figura Katoličke crkve u Americi, koji se našao u središtu optužbi za seksualno napastvovanje maloljetnika i mladih bogoslova.

Mekerik je prvi kardinal u istoriji koji će izgubiti crvenu kardinalsku kapu, navodi Rojters. Skandal vezan uz kardinala zaprepastio je američku crkvu, jer je riječ o crkvenom velikodostojniku koji je decenijama uživao velik ugled i bio blizak s papama i predsjednicima, piše Hina.

"Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku na kardinalsku dužnost i naložio njegovu suspenziju kada je riječ o vođenju bilo kakve vjerske službe, uz obavezu da ostane u zatvorenom i posveti se molitvi i pokajanju dok optužbe protiv njega ne budu razmotrene u redovnom kanonskom postupku", navodi se u vatikanskom saopštenju.

Zvaničnici američke Crkve objavili su u junu kako su se optužbe da je kardinal prije skoro 50 godina seksualno napastvovao tinejdžera pokazale tačnim.

Od tada je nekoliko muškaraca izišlo u javnost s optužbama da ih je Mekerik prisiljavao da spavaju s njim u kući na plaži u Nju Džersiju kada su kao bogoslovi studirali želeći postati sveštenici.

Sam Mekerik je izjavio kako se "apsolutno ne sjeća" slučaja seksualnog zlostavljanja tinejdžera prije blizu 50 godina, ali nije komentarisao optužbe o napastvovanju odraslih muškaraca i još jednog maloljetnika, o čijim se slučajevima doznalo poslije toga.

Bonus video: