Analiza Trampove turneje: Tipično izgledao, netipično zvučao

Tramp je tokom svoje prve turneje po inostranstvu posjetio Saudijsku Arabiju, Izrael, Vatikan, Belgiju i Italiju, gdje se sastao sa stranim zvaničnicima i prisustvovao sastancima lidera NATO-a i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.05.2017. 08:47h

Predsjednik SAD Donald Tramp vratio se u Vašington poslije devetodnevne turneje po Evropi i Bliskom istoku, tokom koje je izgledao kao konvencionalan američki lider, ali "nije zvučao tipično", ocijenila je agencija AP.

Predsjednički avion "Er fors jedan" (Air Force One) sletio je u subotu uveče, nešto poslije 21.00 po lokalnom vremenu, u vazduhoplovnu bazu Endruz, u američkoj državi Merilend.

Tramp je tokom svoje prve turneje po inostranstvu posjetio Saudijsku Arabiju, Izrael, Vatikan, Belgiju i Italiju, gdje se sastao sa stranim zvaničnicima i prisustvovao sastancima lidera NATO-a i Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta.

Američki predsjednik položio je venac u memorijalnom centru za jevrejske žrtve Holokousta, Jad Vašem u Jerusalimu, razgovarao sa papom u Vatikanu i sastao se sa zapadnim saveznicima na dva samita.

Trampovi nastupi su, međutim, odudarali od normi koje su slijedili prethodni predsjednici SAD, navodi AP.

On nije pokušao da javno promoviše demokratiju i ljudska prava u Saudijskoj Arabiji, a tokom posjete Izraelu i Zapadnoj obali nije zastupao dugogodišnje napore SAD za podršku rješenju "dvije države" za Izraelce i Palestince.

Tramp je u "srcu Evrope", Briselu, kritikovao saveznike u NATO-u da ne ispunjavaju finansijske obaveze i nije želio da eksplicitno podrži Sjevernoatlantski savez, dodaje agencija.

Američki predsjednik je juče ocijenio da je njegova prva turneja po inostranstvu bila uspješna i obećao je da SAD ostaju posvećene borbi protiv terorizma.

Bonus video: