Samit G-7 bez dogovora o klimi

Lideri su se sporazumjeli o drugim pitanjima, poput bliže saradnje u borbi protiv terorizma poslije bombaškog napada u Mančesteru u kom je poginulo 22 ljudi
1 komentar(a)
G7 samit, Foto: Reuters
G7 samit, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.05.2017. 16:02h

Samit lidera sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G-7) završen je danas bez zajedničkog dogovora o klimatskim promjenama jer vlada predsjednika Donalda Trampa želi još vremena za odluku SAD da li će ostati potpisnica Pariskog sporazuma o klimi.

Ostalih šest članica G-7 je ponovilo privrženost preuzetim obavezama da smanje "emisiju gasova staklene bašte" da bi se borile protiv klimatskih promjena. U završnoj izjavi samita se izražava "razumijevanje" za proces odlučivanja u SAD.

Lideri G-7 su postigli kompromis kojim je uzet u obzir Trampov stav o trgovini. Zabrana protekcionizma je izostala iz prethodnih izjava G-7, ali je u današnju izjavu uključeno da će G-7 "snažno biti protiv svih nefer trgovinskih praksi".

Klima i trgovina su bili glavne tačke dvodnevnog samita u Taormini, na Siciliji.

Lideri su se sporazumjeli o drugim pitanjima, poput bliže saradnje u borbi protiv terorizma poslije bombaškog napada u Mančesteru u kom je poginulo 22 ljudi.

Bonus video: