Ovako je izgledao prvi susret Trampa i pape Franja

Tramp je papi na poklon donio knjige Martina Lutera Kinga i rekao mu da se nada da će uživati u njima
77 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2017. 12:49h

Donalda Trampa, predsjednika najveće svjetske sile, primio je u srijedu u Vatikanu papa Franjo, čije su ideje i stavovi najčešće potpuno suprotne onima američkog predsjednika, javlja agencija Frans pres.

Uz Trampa je u Vatikan stigla i njegova supruga Melanija, odjevena potpuno u crno s velom preko kose, kao i kćerka i savjetnica Ivanka sa suprugom, prenosi Hina.

"Dobrodošli", rekao je Papa, a Tramp je odgovorio: "Velika mi je čast".

Nakon rukovanja, nasmiješeni Tramp i papa nešto ozbiljnijeg izraza lica dugo su stajali pred fotografima a potom počeli razgovor u četiri oka koji je trajao oko pola sata.

Papa je Trampu poklonio tri papinska dokumenta, uključujući encikliku "Laudato Si" o klimatskim promjenama i kopiju svoje novogodišnje poruke mira, kao i medalju s maslinovom grančicom, objavio je Vatikan.

Tramp je papi predajući veliku plavu kutiju rekao da sadrži knjige Martina Lutera Kinga uz riječi: "Mislim da ćete u njima uživati. Nadam se da hoćete".

Razlike između američkog milijardera i "pape siromašnih" izuzetno su velike, počev od prepreka koje Tramp smatra da treba postaviti imigrantima preko liberalne ekonomije, ali postoje i neke dodirne tačke, ocjenjuje francuska agencija, poput borbe protiv pobačaja.

"Reći ću što ja mislim, on će reći što on misli", rekao je argentinski papa prije desetak dana, naglasivši da ne želi suditi o ljudima prije nego ih sasluša.

Sastanak Trampa i pape održan je iza zatvorenih vrata.

Fantastičan sastanak

Tramp rekao je da je imao "fantastičan sastanak" sa papom Franjom. Tramp je tu kratku izjavu o svom susretu s papom dao pred početak razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Đentiloneom. "Bila je čast biti sa papom", rekao je Tramp novinarima i dodao o papi: "On je nešto posebno". Tramp nije odgovorio na pitanje da li su on i papa razgovarali o klimatskim promjenama, što je tema oko koje se stavovi njih dvojice bitno razlikuju.

Posle audijencije kod pape, usledilo je upoznavanje američke delegacije s papom, slikanje i razmjena poklona. S Trampom su bili njegova supruga Melanija, ćerka Ivanka sa svojim suprugom Džaredom Kušnerom. Papa je Melaniju Tramp pitao: "Čime ga hranite, jel' poticom?", što je italijanski kolač. U saopštenju posle sastanka, Vatikan je naveo da su se složili o "zajedničkoj posvećenosti u prilog životu i slobodi vjeroispovjesti i svijesti". U saopštenju Vatikana izražava se nada da može biti "spokojne saradnje između države i katoličke crkve u SAD, angažovane u službi naroda u oblastima zdravstva, obrazovanja i pomoći imigrantima". Navedeno je su razgovarali o promovisanju mira kroz dijalog sa ljudima svih vjera.

Galerija

Bonus video: