Netanjahu naredio ministrima: Svi da dođu da dočekaju Trampa

Planovi za Trampov doček više puta su mijenjani
3 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2017. 12:28h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražio je danas da svi ministri dođu sjutra na svečani doček predsjednika SAD Donalda Trampa na međunarodni aerodrom Ben-Gurion kraj Tel Aviva.

Instrukcija je uslijedila pošto je Netanjahu otkrio da većina ministara ne planira da dođe, rekao je jedan neimenovani izraelski zvaničnik, prenose izraelski mediji.

Tokom današnjeg sastanka s vođama koalicionih partija, Netanjahu je upozoren da će malo ministara doći sjutra na aerodrom. Kada je to čuo, Netanjahu se navodno razljutio i odmah naredio svima da moraju na doček, rekao je jedan zvaničnik koji je prisustvovao sastanku.

U posljednje dvije nedjelje planovi za Trampov doček više puta su mijenjani. Prvobitno je bilo planirano da se povodom njegovog dolaska organizuje duga ceremonija dobrodošlice, uključujući govore i rukovanje sa svim ministrima i drugim visokim državnim zvaničnicima. Međutim, na zahtjev Bijele kuće, od toga se odustalo i doček je skraćen koliko god je moguće jer je vrijeme već vruće. Intoniraće se himne dvije zemlje i Tramp će se rukovati s Netanjahuom, predsjednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i s predsjednikom Kneseta-parlamenta Julijem Edelštajnom, i pozdraviti postrojenu gardu.

Zbog tih promjena ministrima je rečeno da ne dođu, ali su sinoć planovi ponovo izmijenjeni i ministri su informisani da su u stvari pozvani, ali da moraju dođu dva i po sati ranije kako bi prošli bezbjednosnu kontrolu.

Uz to će oni svečanost posmatrati sa strane, i neće se rukovati s Trampom. Ministarstvo spoljnih poslova Izraela reklo im je zato da njihovo prisustvo nije obavezno, pa je većina odlučila da ne dođe.

Predsjednički avion "Er fors jedan" stići će oko podneva iz Rijada, prve stanice Trampovog putovanja.

Tramp potom ide u rezidenciju predsjednika Rivlina u Jerusalim, a u 18 sati sastaće se s Netanjhuom u Hotelu "Kralj David" gdje odsijeda. Potom će Netanjahu i njegova supruga Sara biti domaćini Trampu i njegovoj supruzi Melaniji na večeri u premijerovoj rezidenciji u 19.30.

U utorak Tramp ide u posjetu Memorijalnom centru holokausta "Jad Vašem", a potom će u 14 sati održati govor u Muzeju Izrael, takođe u Jerusalimu.

Predsjednički avion će u 16 sati poletjeti za Evropu.

U ovom planu premijerovog kabineata izostavljeno je da u utorak Tramp ide i na Zapadnu obalu, u Vitlejem, gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Bonus video: