Salman ubijeđen: Tramp sposoban da doprinese miru između Izraela i Palestinaca

Američki predsjednik došao je u Rijad u pratnji prve dame Melanije Tramp, najstarije kčerke Ivanke i zeta i visokog savjetnika Džareda Kušnera
57 pregleda 0 komentar(a)
Donald Tramp, kralj Salman, Foto: Reuters
Donald Tramp, kralj Salman, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2017. 18:18h

Saudijski kralj Salman rekao je danas američkom predsjedniku Donaldu Trampu na sastanku u Rijadu da je ubijeđen u Trampovu sposobnost da doprinese napretku ka postizanju mirovnog sporazuma Izraela i Palestinaca.

Kako je rekao šef saudijske diplomatije Adel a-Džubeir na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Reksom Tlersonom, Saudijci su voljni da pomognu, prenijeli su izraelski mediji.

Džubeir je takođe rekao da je mirovni proces između Izraela i Palestinaca jedno od centralnih pitanja o kojima su diskustovala dvojica lidera i da je kralj optimista u odnosu na mirovni proces i da je pohvalio Trampovu viziju i odlučnost da se postigne napredak.

Kralj je izrazio spremnost kraljevine da radi sa SAD na postizanju mira između Izraela i Palestinaca i Izraela i zemalja Zaliva.

Tramp već dugo ispoljava svoju jaku želju da postigne "konačni sporazum o miru", kako kaže i nedavno je pojačao podršku rješenju decenijskog sukoba po modelu dvije države, iako je ranije rekao da bi prihvatio i model jedne države ako se dvije strane tako dogovore.

Šta zapravo planira, vidjeće se po svoj prilici kada u ponedjeljak dođe u Izrael, a za utorak je predviđena posjeta Vitlejemu na Zapadnoj obali.

On će se sastati odvojeno sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.

Potpisani sporazumi vrijedni više od 380 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija potpisali su danas sporazume u vrijednosti od više od 380 milijardi dolara, prvog dana posjete američkog predsjednika Donalda Trampa Rijadu, izjavio je saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir.

"Dvije zemlje potpisale su seriju sporazuma. Vrijednost investicaja prelazi 380 milijardi", rekao je Džubeir na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

Saudijska zvanična novinska agencija SPA prenijela je da je potpisano 34 sporazuma u raznim oblastima, počev od odbrane, avio transporta i nafte, ali nije rekao konačnu sumu.

Zvaničnik Bijele kuće je ranije pomenuo sporazum o prodaji oružja od skoro 110 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji.

Dvojica vođa su se rukovali poslije potpisivanja sporazuma u saudijskom kraljevskom dvoru.

Sporazumi uključuju dogovor o američkoj prodaji vojne opreme Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 110 milijardi dolara, koji stupa na snagu odmah, plus dodatnih 350 milijardi dolara tokom narednih deset godina.

Dvije zemlje su takođe najavile sporazum o odbrambenoj saradnji i dogovore iz privatnog sektora, koji bi trebalo da otvore desetine hiljada novih radnih mjesta u američkoj vojnoj industriji.

Paket sporazuma o vojnoj opremi i uslugama ima za cilj da ojača bezbjednost u oblasti Persijskog zaliva, naspram iranske agresije, naveli su američki zvaničnici. Takođe je namijenjen da se podstakne sposobnost Saudijske Arabije da doprinese operacijama za borbu protiv terorizma u regionu, čime se, kako navode američki zvaničnici, "smanjuje teret američke vojske za te operacije".

Salman odlikovao Trampa

Salman je ranije danas odlikovao Trampa najvišim saudijskim civilnim odlikovanjem, zlatnim ordenom kralja Abdulaziza, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je sastankom dvojice državnika i ceremonijom odlikovanja započela Trampova posjeta Rijadu koja ima za cilj jačanje bezbjednosnih i ekonomskih veza SAD i Saudijske Arabije.

Tramp stigao je danas u rano popodne na zvaničan doček u kraljevskom dvoru u Rijadu, prijestonici Saudijske Arabije.

Njegova limuzinu okružili su konji dok je polako prilazila dvoru, uz zvuke truba i postrojenje vojnika. Kad je stigao, Tramp je rekao domaćinu, saudijskom kralju Salmanu, da je spektakl "vrlo impresivan".

Tramp je jutros doputovao iz Vašingtona u Rijad, prvu stanicu svog prvog putovanja u inostranstvo otkako je izabran za predsjednika SAD.

Poslije ceremonije dobrodošlice slijedi ručak i bilateralni sastanak dvojice lidera.

Američki predsjednik došao je u Rijad u pratnji prve dame Melanije Tramp, najstarije kčerke Ivanke i zeta i visokog savjetnika Džareda Kušnera.

Cilj njegove posjete je upostavljanje jačeg savezništva za borbu protiv terorizma. Posjeta Rijadu je samo početak ambicioznog međunarodnog debija.

Poslije dva dana sastanaka u Rijadu, Tramp u ponedjeljak putuje u Izrael, pa Vitlejem na palestinskoj Zapadnoj obali, a potom je predviđena audijencija kod pape Franja u Vatikanu i sastanak sa saveznicima na samitu NATO u Briselu i Grupe 7 najbogatih zemalja na Siciliji.

Nakon dolaska u Rijad, Tramp je objavio na svom Tviter nalogu: "Divno je biti u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, željno čekam popodne i veče koje slijedi".

Zvaničnici Bijele kuće smatraju da ovo putovanje pruža Trampu mogućnost da se oporavi nakon jedne od najtežih faza otkako je postao predsjednik.

Trampova supruga Melanija odlučila je da ne stavi maramu na glavu prilikom dolaska u posjetu Rijadu i tako privukla pažnju socijalnih medija. Tramp kritikovao je bivšu prvu damu SAD Mišel Obama koja nije stavila maramu kada je u januaru 2015. godine posjetila kraljevinu sa tadašnjim predsjednikom Barakom Obamom.

Bonus video: