Majkrosoft ažurira bezbjednost starijih "Windowsa", povećan rizik od novih sajber napada

Talas sajbernapada koji su izazvali haos širom planete je „na dosad nezabilježenom nivou“, saopštio je danas Europol
0 komentar(a)
Majkrosoft, Foto: Shutterstock
Majkrosoft, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2017. 16:52h

Kompanija „Majkrosoft“ ponovo je ažurirala bezbjednost nekih starijih verzija platformi za Vindous (Windows) kako bi se suprotstavila masovnom globalnom talasu sajber napada uz traženje otkupa.

Američki tehnološki gigant je, u saopštenju objavljenom na svom sajtu, podsjetio da je u martu već apdejtovao stare verzije kako bi spriječio štetu od sajber virusa objelodanjenog u dokumentima koji su procurjeli iz američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA), prenosi AFP.

„Oni koji imaju aktiviran Vindous apdejt zaštićeni su od napada“, saopštila je ta kompanija, napomenuvši da njen najnoviji operativni sistem, Vindous 10, nije napadnut.

Jučerašnji globalni hakerski napad, bez presedana, ugrozio je mete u desetinama zemalja, od britanskih bolnica do ruskih banaka, pri čemu su pogođene i škole u Kini, ali i bolničke ustanove u Indoneziji, navodi Rojters.

Sajber napad, u kojem su korišćene špijunske metode koje je, navodno, razvila NSA, zarazio je juče desetine hiljada kompjutera u skoro 100 zemalja, a najveću štetu pretrpio je britanski zdravstveni sistem.

Hakeri su žrtve namamili da otvore prilog s kompjuterskim virusom u mejlu koji je sadržao porudžbine, ponude za posao, bezbjednosna upozorenja i druge legitimne poruke, a potom su od njih tražili da plate od 300 do 600 dolara kako bi mogli da ponovo pristupe svojim dokumentima, koje je u međuvremenu virus blokirao.

Bezbjednosni eksperti upozoravaju na „neviđeno povećan rizik“ od novih napada u narednim danima i nedjeljama.

Francuski proizvođač automobila „Reno“ saopštio je ranije danas da je zbog ogromnog globalnog sajbernapada prinuđen da obustavi proizvodnju u pogonima u Francuskoj i Sloveniji, a i globalni dostavljač „FedEx“ je pretrpio štetu.

I „Nisanova“ fabrika u sjeveroistočnoj Engleskoj ugrožena je jučerašnjim sajber napadom, rekao je danas portparol te japanske kompanije.

Talas sajbernapada koji su izazvali haos širom planete je „na dosad nezabilježenom nivou“, saopštio je danas Europol, navodeći da će zbog ovih napada „biti potrebna složena međunarodna istraga radi utvrđivanja počinilaca“.

Europol je saopštio i da sarađuje sa zemljama i kompanijama koje su pogođene sajberom napadom.

Bonus video: