Sprema li se novi "Votergejt": Hoće li Tramp biti impičovan kao Nikson?

AP ocjenjuje da smjena Komija baca sjenku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama s Rusijom
74 pregleda 5 komentar(a)
Džejms Komi, Foto: Reuters
Džejms Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2017. 12:44h

Odluka Donalda Trampa da smijeni direktora FBI može se porediti sa skandalom "Votergejt" koji je doveo do impičmenta (opoziva) tadašnjeg predsjednika Ričarda Niksona, piše AFP.

Tramp je sinoć smijenio direktora FBI Džejmsa Komija, čovjeka koji je bio na čelu agencije zadužene za istragu veza između Trampove predizborne kampanje i Rusije.

Komi je inače na čudan način saznao da je smijenjen s funkcije direktora FBI. Dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, na televiziji se pojavila udarna vijest o njegovoj smjeni.

Ova iznenađujuća odluka o smjeni, jer je navodno loše rukovodio istragom o spornim mejlovima Hilari Klinton, praktično je bez presedana, jer je u istoriji tog biroa samo jedan direktor smijenjen, podsjeća dalje ta agencija.

Istaknuti demokrata u Senatu Čak Šumer je izjavio da je američki predsjednik načinio "veliku grešku". "Ovo nije slučajnost", naveo je Šumer.

Na to mu je odmah preko Tvitera uzvratio Tramp: "Uplakani Čak Šumer je nedavno rekao: 'Nemam više povjerenja u njega (Komija), a potom se ponaša tako ogorčeno'".

Republikanski senator Ričard Bar je rekao da ga brine "vrijeme i razlozi" za smjenu Komija, dok je njegov kolega Džastin Amaš pojedine djelove Trampovog pisma upućenog Komiju nazvao "bizarnim".

AP ocjenjuje da smjena Komija baca sjenku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama s Rusijom.

FBI i tri komiteta Kongresa vode istragu o umiješanosti Rusije u izbore 2016. godine i eventualne Trampove veze. Kao prvi čovjek FBI Komi je vodio kompleksnu kontraobavještajnu istragu od Trampove inauguracije.

Bijela kuća je saopštila da je potraga za novim direktorom FBI već počela. Osoba koju Tramp bude imenovao vjerovatno će imati veliki uticaj na napredovanje istrage i pitanje je da li će javnost prihvatiti njen ishod.

Međutim, s obzirom na zabrinutost članova Kongresa iz obje stranke zbog Komijeve smjene, malo je vjerovatno da će stalni direktor biti imenovan uskoro. Novi direktor koga Tramp izabere mogao bi da utiče i na to da FBI potpuno odustane od istrage ili da je ne vodi tako agresivno kao Komi.

On ili ona mogu i da odluče da ne sarađuju u potpunosti sa istragama Kongresa koje se baziraju pak na informacijama dobijenim od FBI.

U pismu upućenom Komiju, Tramp ga je obavijestio da odluka o smjeni stupa na snagu odmah. "Iako veoma cijenim što ste me obavijestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak sam saglasan sa ocjenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro", navodi se u pismu Trampa.

"Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI, koje će ponovo vratiti povjerenje javnosti u njegovu misiju primjene i sprovođenja zakona", naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od 10 godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan prije četiri godine, navodi AFP.

Ranije u utorak, FBI je obavijestio Kongres da je Komi preuveličao ključni zaključak u istrazi imejlova Hilari Klinton u svom svjedočenju pred Kongresom prošle nedjelje, navodi Glas Amerike.

FBI je naveo da je Komi pogriješio kada je kongresnom odboru rekao da je saradnica Hilari Klinton, Huma Abedin, poslala "stotine i hiljade" mejlova tadašnje državne sekretarke, u periodu od 2009. do 2013. godine, svom suprugu od kojeg se sada razvodi, kongresmenu Entoniju Vineru.

Stvaran broj imejlova bio je znatno manji, naveli su zvaničnici FBI.

Takođe, Komi je odigrao ključnu ulogu u prošlogodišnjim predsjedničkim izborima u SAD na kojima je Tramp porazio Klintonovu.

Prošlog jula on je ocijenio da je Klintonova bila "izuzetno nesmotrena" u baratanju mejlovima u domenu nacionalne bezbjednosti dok je bila državna sekretarka, ali da nije potrebno podići nikakvu krivičnu optužnicu protiv nje.

Krajem oktobra, neposredno prije izbora, Komi je rekao da ponovo otvara istragu zato što je FBI otkrio mejlove Klintonove na Vinerovom kompjuteru. Klintonova smatra da je Komijeva novootvorena istraga tako blizu dana izbora 8. novembra jedan od razloga zašto je izgubila izbore.

Dva dana uoči izbora, direktor FBI rekao je da, nakon što su istražitelji pregledali novu grupu imejlova, nije otkriveno ništa novo i da je zadržan raniji zaključak da ne treba podizati optužnicu protiv Hilari Klinton.

Bonus video: