Muslimanske vođe pozvane na samit sa Trampom u Saudijskoj Arabiji

Saudijska Arabija biće prva zemlja koju će Tramp posjetiti od dolaska na mjesto predsjednika u januaru
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.05.2017. 11:34h

Kralj Abdalah Drugi iz Jordana kao i predsjednici Alžira i Nigera Abdelaziz Buteflika i Mahamadu Isufu nalaze se među brojnim šefovima država koje je saudijski kralj Salman pozvao da učestvuju na samitu sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Arapsko-islamski američki samit treba da bude održan tokom Trampove posjete Saudijskoj Arabiji 20. i 21. maja, naveli su saudijski zvaničnici.

Često optužen da podstiče islamofobiju američki predsjednik imaće priliku tokom samita da iznese svoju politiku prema muslimanskom svijetu.

Tokom posjete Tramp će imati priliku da se sastane sa vođama arapskih zemalja iz Persijskog zaliva kao i da ima bilateralne susrete, rekao je saudijski ministar spoljnih poslova Abdel el Džubeir.

Pored šefova država Jordana, Alžira i Nigera, Saudijska Arabija je na samit pozvala vođu Jemena Abd Rabo Mansur Hadija i kralja Mohameda VI iz Maroka, prema zvaničnoj saudijskoj agenciji SPA.

Takođe su pozvani vođe Turske, Pakistana, Iraka i Tunisa, prenio je danas dnevnik Arab News.

Za sada nema iranskih zvaničnika među pozvanima pošto Rijad i Teheran, dva rivala u regionu nemaju diplomatske odnose od januara 2016.

Saudijska Arabija biće prva zemlja koju će Tramp posjetiti od dolaska na mjesto predsjednika u januaru.

Džubeir je rekao prilikom nedavne posjete Vašingtonu da je to jasna poruka svijetu da SAD i arapski i muslimanski svijet mogu da formiraju partnerstvo.

Mislimo da će time da se ojača saradnja SAD i arapskih i muslimanskih zemalja u borbi protiv terorizma i ekstremizma, rekao je on.

Kako navodi agencija Frans pres Saudijska Arabija je bila zadovoljna izborom Trampa pošto je imala hladne odnose sa njegovim prethodnikom u Beloj kući Barakom Obamom kome je zamjerala umjeren stav prema Iranu.

Bonus video: