Erdogan: Sigurne zone koje predlaže Rusija riješile bi 50 odsto sukoba u Siriji

Četiri moguće "sigurne zone" bi bile u Idlibu, u centralnoj provinciji Homs, u pobunjeničkoj enklavi Guta u predgrađu Damaska i u dijelu južne Sirije, navodi se u dokumentu koji je Frans presu dostavio izvor blizak opoziciji
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2017. 12:33h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan procijenio je danas da bi "sigurne zone" u Siriji koje predlaže Rusija riješile "50 odsto" sirijskog sukoba, prenijeli su mediji.

"Ako ih garantujemo (sigurne zone), nadam se da će sirijska kriza biti 50 odsto riješena", rekao je Erdogan novinarima u avionu na povratku iz Rusije gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako prenose listovi Hurijet i Jeni safak, Erdogan je naveo nekoliko tačaka u Siriji koje bi mogle postati "sigurne zone", posebno pobunjeničke teritorije u provinciji Idlib.

Četiri moguće "sigurne zone" bi bile u Idlibu, u centralnoj provinciji Homs, u pobunjeničkoj enklavi Guta u predgrađu Damaska i u dijelu južne Sirije, navodi se u dokumentu koji je Frans presu dostavio izvor blizak opoziciji.

Erdogan nije iznosio detalje ali je potvrdio da je riječ o "novom konceptu", različitom od zona bezbjednosti koje Turska želi da uspostavi u sjevernoj Siriji.

Rusija koja je saveznik sirijske vlade i Turska koja podržava pobunjenike garantuju sporazum o prekidu vatre koji je stupio na snagu krajem decembra i zajedno sa Iranom učestvuju u mirovnim pregovorima u Astani.

Erdogan je rekao da je šef Turske obavještajne službe Hakan Fidan uspio da ubijedi opoziciju da se "vrati za pregovarački sto" nakon jučerašnje najave pobunjenika da napuštaju pregovore dok sirijska vojska ne obustavi bombardovanje njihovih položaja.

Rusko-turski odnosi su poboljšani tokom posljednjih mjeseci poslije ozbiljne diplomatske krize izazvane turskim obaranjem ruskog vojnog aviona u Siriji.

Rat u Siriji je počeo u martu 2011. i do sada je u njemu poginulo preko 320.000 ljudi a milioni su raseljeni.

Bonus video: