Seul postavio THAAD na golf teren, Kina se buni

Sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), postavljen na golf terenu u Sengdžuu, ima "ranu mogućnost" odgovora na nuklearnu i raketnu prijetnju Sjeverne Koreje
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2017. 10:13h

Američki protiv-raketni sistem u Južnoj Koreji je operativan i može da dejstvuje protiv potencijalnih sjevernokorejskih projektila, saopštio je zvaničnik Južne Koreje. Sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), postavljen na golf terenu u Sengdžuu, ima "ranu mogućnost" odgovora na nuklearnu i raketnu prijetnju Sjeverne Koreje, rekao je portparol ministarstva odbrane Južne Koreje Mun Sang Gjun, ali nije saopštio kada će sistem biti postavljen u potpunosti. Postavljanje anti-raketnog sistema izazvalo je bijes stanovnika Sengdžua koji se plaše da bi Pjongjang mogao da napadne njihov grad i brinu oko posljedica po zdravlje koji bi mogao da izazove jak radar na THAAD-u. Južnokorejci takođe raspravljaju da li su bezbjednosne prednosti THAAD-a važnije od mogućeg pogoršanja odnosa sa Kinom, koja sistem vidi kao prijetnju, i nezadovoljni su izjaviom američkog predsjednika Donalda Trampa da će od Južne Koreje tražiti da za sistem plati jednu milijardu dolara.

Kina: Hitno obustaviti raspoređivanje THAAD

Kina je zatražila hitnu obustavu kontroverznog protivraketnog sistema THAAD samo nekoliko sati pošto su SAD potvrdile njegovu operativnost u Južnoj Koreji.

"Pozicija Kine je jasna i čvrsta. Protivimo se razmještanju sistema THAAD i tražimo od relevantnih strana da hitno obustave njegovo raspoređivanje", saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Dženg Šuang na konferenciji za novinare.

On je najavio da će Kina odlučno preduzeti neophodne mjere da sačuva svoje interese, prenosi AFP.

Galerija

Bonus video: