Isplovio najveći japanski ratni brod: Štitiće američko plovilo

Američki brod je krenuo u regiju da bi dostavio gorivo američkim mornaričkim snagama, uključujući grupu koju predvodi nosač aviona Karl Vinson, koji je Sjeverna Koreja prijetila da će potopiti
114 pregleda 5 komentar(a)
Nosač helikoptera Izumo, Foto: Reuters
Nosač helikoptera Izumo, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 11:48h

Najveći japanski vojni brod će biti u pratnji američkog teretnog broda u prvoj operaciji od donošenje zakona koji su dozvolili toj državi više vojnih aktivnosti.

Američki brod je krenuo u regiju da bi dostavio gorivo američkim mornaričkim snagama, uključujući grupu koju predvodi nosač aviona Karl Vinson, koji je Sjeverna Koreja prijetila da će potopiti.

Pod premijerom Šinze Abeom, Japan je polako gradio šira ovlašćenja u pogledu korišćenja vojske, jer Ustav donešen nakon Drugog svjetskog rata znači da može da koristi silu samo u samoodbrani.

Onda je 2015. došlo do proširenja ovlašćenja koji pokriva neke činove "kolektivne samoodbrane", kao što je odbrana opreme saveznika.

Zato je Japan poslao nosač helikoptera Izumo, dugačak 250 metara i koji može da nosi do devet helikoptera. Brod je isplovio iz Jokosuke i štitiće teretno plovilo na njegovom putu.

Bonus video: