Sjeverna Koreja upozorila da je sposobna za nuklearnu probu u bilo koje vrijeme

Pjongjang zaoštrava retoriku svakog proljeća kada Vašington i Seul sprovode zajedničke vojne vježbe, koje osuđuje kao vježbe invazije
2 komentar(a)
Vojska SAD, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Foto: Reuters
Vojska SAD, Sjeverna Koreja, Južna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 10:34h

Sjeverna Koreja je danas upozorila da je spremna da izvede nuklearnu probu "u bilo koje vrijeme i na bilo kojoj lokaciji", u jeku pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su retorikom iz Sjeverne Koreje i nagovještavanjem da ta zemlja možda priprema lansiranje rakete dugog dometa ili šestu nuklearnu probu, a Vašington odbija da isključi vojni napad kao odgovor na to.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je da je ta država "u potpunosti spremna da odgovori na bilo koju opciju za koju se opredijele SAD".

Pjongjang će nastaviti jačanje svojih sposobnosti za "preventivni nuklearni napad", osim ako se Vašington ne odrekne neprijateljske politike, navelo je severnokorejsko ministarsrvo, prenijela je agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je izvela pet nuklearnih proba u posljednjih 11 godina i vjeruje se da napreduje ka svom cilju izgradnje rakete sa bojevom glavom koja može da dostigne kontinentalni dio SAD.

Frans pres navodi da Pjongjang zaoštrava retoriku svakog proljeća, kada Vašington i Seul sprovode zajedničke vojne vježbe, koje osuđuje kao vježbe invazije.

Kako je navelo sjevernokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova, da Sjeverna Koreja nije naoružana "moćnom nuklearnom snagom", Vašington bi "bez oklijevanja počinio isti čin agresije u Koreji, kao što to čini u drugim zemljama".

Bonus video: