UOČI SASTANKA TRAMPA I VOĐE RIVALSKOG FATAHA

Hamasova povelja: Izbrisan poziv na uništenje Izraela

U novoj povelji prihvatiće se ideja o palestinskoj državi u granicama iz 1967. godine, ali bez priznanja Izraela. U šestodnevnom ratu te godine Izrael je osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom
0 komentar(a)
Hamas, Foto: Reuters
Hamas, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 12:05h

Palestinski pokret Hamas objaviće večeras novu povelju na konferenciji za novinare u katarskom glavnom gradu Dohi, najavili su zvaničnici te islamske organizacije koja vlada pojasom Gaze.

Sadržaj tog dokumenta nije zvanično objavljen, ali izvori bliski Hamasu su objelodanili glavne stavke u posljednjih nekoliko nedjelja, a u kojima se sažimaju stavovi koje su iznijeli visoki zvaničnici organizacije, uključujući i osnivača šeika Ahmeda Jasina, prenose izraelski mediji.

U novoj povelji prihvatiće se ideja o palestinskoj državi u granicama iz 1967. godine. Rojters navodi da je iz povelje izbrisan poziv na uništenje Izraela. U šestodnevnom ratu 1967. godine Izrael je osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom.

Izvori bliski Hamasu navode da će se cionistički entitet oštro kritikovati kao agresivni projekat zasnovan na oduzimanju palestinskih prava. Međutim, za razliku od povelje iz 1988. pozivaće na borbu protiv Izraela, a ne na rat do istrebljenja svih Jevreja.

Dokument koji sadrži 11 poglavlja i 41 član takođe će proglasiti nezavisnost Hamasa od organizacije iz koje je nastao, Muslimanske braće.

U povelji se ne pominje nikakva povezanost sa Muslimanskom braćom i navodi da se Hamas, kao palestinski oslobodilački pokret, neće miješati u unutrašnje stvari drugih zemalja. Očekuje se takođe da prizna nenasilnu borbu kao legitimno sredstvo u borbi protiv okupacije, umjesto samo oružane borbe.

Ismail Hanije, zamjenik lidera političkog biroa Hamasa, najavio je sinoć da su "Jerusalim, pravo na povratak, palestinsko jedinstvo i snage otpora fundamentalni principi", a da se "promjene odnose na regionalni razvoj i odgovoraju današnjem trenutku".

Izvori bliski Hamasu su rekli da je organizacija odlučila da sada objelodani dokument zbog nastojanja predsjednika SAD Donalda Trampa da obnovi izralesko-palestinski mirovni proces i njegovog sastanka 3. maja sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, vođom rivalskog Fataha.

Panarapski dnevnik Ašark al-Avsat izvijestio je u vikend izdanju da predstavljanje nove povelje jeste posljednji veliki korak Kaleda Mašala, sadašnjeg lidera političkog biroa Hamasa, prije njegove planirane ostavke.

Očekuje se da će Hamas nekoliko dana kasnije objaviti ko će ga naslijediti, a veruje se da će to biti Hanije. Ako se to desi, on će putovati između Gaze i Katara.

U međuvremenu, Abasova Palestinska uprava (PU) na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, preduzima kaznene mjere protiv Hamasa koje su povećale humanitarnu krizu u Gazi.

Hamas je 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad Gazom pobijedivši snage lojalne Fatahu. Svi naredni pokušaji pomirenja dvije najveće palestinske frakcije nisu urodili plodom. Izrael i Egipat su tada uveli blokadu pojasu Gaze koja i danas traje.