Video: Rijetki sirovi snimci ulica Pjongjanga

Na snimku finskog novinara vide se naselja i zgrade pravljene u stilu arhitekture komunističkog režima, te veliki broj plakata na kojima se veliča "Veliki vođa"
40 komentar(a)
Pjongjang, Foto: Reuters
Pjongjang, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2017. 09:25h

Finski novinar uspio je da prošvercuje veoma rijetke sirove snimke Pjongjanga, glavnog grada Sjeverne Koreje.

Mika Makelainen, dopisnik iz Azije za državnu televiziju Finske i novinsku agenciju Yle, bio je u Pjongjangu kako bi pokrivao proslavu na Dan sunca, kojom se obilježavala 105. godišnjica rođenja Kim Il-sunga, osnivača Sjeverne Koreje.

Takva videa proslave su uobičajena i dio su propagande Sjeverne Koreje. Međutim, Makelainen je uspio da napravi sirove snimke svakodnevnog života u prijestolnici, bez znanja vlasti.

"Snimao sam kroz vjetrobran u automobilu, niko mi nije rekao da ne snimam", rekao je.

Svaki stranac koji je posjetio ovu zemlju rekao je da je bio pod stalnim nadzorom vodiča, koji su pazili da se ne zabilježi nešto što bi moglo naštetiti državi.

Tako da se oprema za snimanje svako malo morala davati na pregled, pišu agencije.

Na snimku finskog novinara vide se naselja i zgrade pravljene u stilu arhitekture komunističkog režima, te veliki broj plakata na kojima se veliča "Veliki vođa".

Takođe se može vidjeti i Toranj besmrtnosti koji je izgrađen 1994. kako bi se obilježila smrt 'vječnog predsjednika' Kim Il-sunga.

Bonus video: