Merkelova u Saudijskoj Arabiji o ženskim pravima

Njemačka kancelarka je poslije sastanka sa saudijskim kraljem razgovarala i sa saudijski princem Mohamedom bin Najefom, koji nadgleda ekonomiju i odbranu, između ostalog o smrtnoj kazni
64 pregleda 2 komentar(a)
Angela Merkel Saudijska Arabija, Foto: Beta-AP
Angela Merkel Saudijska Arabija, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.05.2017. 08:20h

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u Saudijskoj Arabiji sa kraljem Salmanom i njegovim nasljednicima o ženskim pravima, ratu u Jemenu i drugim osjetljivim pitanjima.

Merkelova boravi u prvoj posjeti Saudijskoj Arabiji u posljednjih sedam godina, a poslije sastanaka u gradu Džeda, na obali Crvenog mora, rekla je novinarima da je na sastancima sa saudijskim liderima izrazila zabrinutost za ljudska prava, uključujući prava žena.

Ona je navela da je razgovorano i o ratu u Jemenu, pošto Saudijska Arabija više od dvije godine bombarduje jemenske pobunjenike čiji je saveznik saudijski regionalni šiitski rival - Iran.

"Ne vjerujemo da tamo može biti vojnog rješenja za sukob", rekla je Merkelova.

Njemačka kancelarka je poslije sastanka sa saudijskim kraljem razgovarala i sa saudijski princem Mohamedom bin Najefom, koji nadgleda ekonomiju i odbranu, između ostalog o smrtnoj kazni.

Merkelova je takođe rekla da je od njene prethodne posjete Saudijskoj Arabiji 2010. došlo do "značajnih promjena kada je u pitanju uloga žena" u toj zemlji, ali da se i dalje suočavaju sa mnogim ograničenjima.

"Imam utisak da je ova zemlja u fazi promjene i da je sad mnogo toga u većoj mjeri moguće sada nego prije nekoliko godina, ali i dalje je daleko od nečega što bismo mi razumjeli kao jednakost", rekla je ona.

Njemačku kancelarku su po dolasku u zapadni saudijski grad Džedu juče dočekali kralj Salman i drugi visoki zvaničnici.

Kao i mnoge druge zapadne zvaničnice koje su posjetile kraljevinu, Merkelova nije pokrila kosu pri dolasku u tu konzervativnu muslimansku zemlju.

Poslije Saudijske Arabije, njemačka kancelarka će posjetiti i Ujedinjene Arapske Emirate.

Bonus video: