HARIS KAŽE DA BI THAAD TREBAO DA BUDE OPERATIVAN U NAREDNIM DANIMA

"SAD žele da urazume Kim Džong Una, ne da ga bace na koljena"

Američki admiral je izrazio uvjerenje da bi SAD mogle da pobijede u eventualnom raketnom napadu Sjeverne Koreje na grupu američkih nosača aviona, prenosi Rojters
4 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Vrhovni komandat SAD u azijsko-pacifičkom regionu, admiral Hari Haris, kaže da bi sistem raketne odbrane THAAD trebalo da bude operativan u narednim danima.

Taj sistem se postavlja u Južnoj Koreji kao odgovor na eventualni napad Sjeverne Koreje.

Haris je u Kongresu poručio da bi SAD trebalo da razmisle o postavljanju dodatnih kapaciteta raketne odbrane na Havajima.

On je upozorio da će promjena u djelovanju SAD uslijediti kada sjevernokorejski lider Kim Džong Un bude imao vojne kapacitete da ispuni svoje prijetnje prema SAD. 

Prema riječima američkog admirala, SAD žele da urazume sjevernokorejskog lidera, a ne da ga "bace na koljena". 

Američki admiral je izrazio uvjerenje da bi SAD mogle da pobijede u eventualnom raketnom napadu Sjeverne Koreje na grupu američkih nosača aviona, prenosi Rojters. 

On je, ipak, poručio jednom kogresmenu da ne dijeli njegovo uvjerenje da Sjeverna Koreja neće pokušati da napadne SAD, kada za to bude sposobna. 

Kina je ranije danas saopštila da je Vašingtonu i Seulu prenijela ozbiljnu zabrinutost nakon što je vojska SAD počela da prebacuje djelove sistema antiraketne odbrane THAAD radi raspoređivanja u Južnoj Koreji, zatraživši njegovo povlačenje. 

Seul i Vašington tvrde da je svrha THAAD isključivo odbrana protiv raketa Sjeverne Koreje. 

Kina, međutim, izražava zabrinutost da bi snažan radar tog sistema mogao da prodre i na njenu teritoriju i ugrozi bezbjednost zemlje, navodi Rojters. 

Prethodno je agencija Jonhap objavila da je američka vojska dovezla na lokaciju u Južnoj Koreji, na kojoj treba da bude postavljen sistem antiraketne odbrane THAAD, šest kamionskih prikolica u kojima se nalazi radarska i druga oprema, zbog čega su izbili sukobi policije i lokalnog stanovništva. 

Rojters THAAD naziva kontroverznim sistemom i navodi da se njegovo postavljanje dešava u trenutku visokih tenzija vezanih za raketni i nuklearni program Sjeverne Koreje.