Neuspjeh Sjeverne Koreje: Propao pokušaj lansiranja projektila

Sjeverna Koreja obilježila je u subotu 105. godina od rođenja svog osnivača Kim il-Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje
47 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2017. 07:02h

Sjeverna Koreja lansirala je raketu u blizini Sinpa na svojoj istočnoj obali, a raketa je eksplodirala gotovo odmah nakon što je lansirana, navode iz SAD.

Pacifička komanda SAD detektovala je i ispratila ono za šta ocjenjuje da je lansiranje sjevernokorejske balističke rakete u subotu 11:21 sati po havajskom vremenu, odnosno u 21:21 sati po griničkom vremenu, rekao je portparol Pacifičke komande SAD Dejv Benem, koji je i komandant američke mornarice, prenosi Rojters.

"Raketa je eksplodirala skoro odmah nakon lansiranja. Još procjenjujemo o kom tipu rakete je riječ", naveo je američki vojni portparol.

Američki predsjednik Donald Tramp i njegov vojni tim upoznati su sa informacijom da je Sjeverna Koreja lansirala raketu u subotu, saopštio je američki ministar odbrane Džim Matis.

Tramp nije iznio nikakav komentar s tim u vezi, rekao je Matis, prenosi Rojters.

Ministarstvo odbrane SAD potvrdilo je da je Sjeverna Koreja najvjerovatnije ispalila raketu, i saopštilo da je lansiranje propalo "skoro odmah", navodi AFP.

Sjeverna Koreja obilježila je u subotu 105. godina od rođenja svog osnivača Kim il-Sunga vojnom paradom u Pjongjangu, u trenutku kada rastu napetosti u regionu zbog nuklearnih i raketnih programa te zemlje.

Tokom parade Sjeverna Koreja predstavila je, kako se čini i novu interkontinentalnu balističku raketu (IBCM).

Vojska Sjeverne Koreje zaprijetila je u petak da će "nemilosrdno opustoštiti" SAD ukoliko odluče da napadnu tu zemlju.

Prethodno je američka televizija NBC njuz, pozivajući se na upućene obavještajne američke zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Sjevernu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Bonus video: