Neke nije znao, neke nije očekivao: Sedam stvari koje su iznenadile Trampa

Od imenovanja više puta priznao da nije bio spreman za toliki obim posla i da dosta toga nije znao
3 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2017. 12:16h

Izbor Donalda Trampa za američkog predsjednika je iznenadio svjetsku javnost, a po svemu sudeći i samog Trampa jer je od imenovanja više puta priznao da nije bio spreman za toliki obim posla i da dosta toga nije znao.

Vašington Post je izdvojio sedam stvari koje su iznenadile Trampa

1. Sjeverna Koreja

Tek nakon razgovoara s kineskim kolegom Si Đinpingom je Tramp bolje razumio situaciju između Kine i Sjeverne Koreje. "Nakon što sam slušao deset minuta, shvatio sam da nije baš lako. Mislim da oni (Kina) imaju dosta moći u tom odnosu, ali nije kao što bi čovjek očekivao.

2. Zdravstveni sistem

Iako je najavljivao da je to pitanje kojim će se pozabaviti odmah po stupanju na funkcije, nije sve išlo po planu. "To je nevjerovatno kompleksno, niko ni ne pretpostavlja koliko je sistem zdravstvene brige komplikovan."

3. Obim posla

U intervjuu za Foks, Tramp je priznao da nije očekivao da ima toliko posla. "Ja sam upravljao velikim stvaria, gradio zgrade od po pola milijarde dolara. Ali, ovdje imate ugovore za avione gdje možete da uštedite više od toga. Učestvovao sam u pregovorima, a onda sam shvatio da bih to mogao i na mnogo drugih nivoa..."

4. Vladanje nije što i biznis

U intervjuima, desetak ljudi koji su provodili vrijeme sa Trampom nakon inauguracije, su pričali kako mu je raspoloženje variralo od iznenađenosti do bijesa. Nije shvatao da će nailaizi na probleme kao što su procedure, kongresna odlaganja kabinetskih nominacija, i legalističkih borbi sa njegovim inicijativama, te brojnim curenjima informacija.

5. Odnos sa Rusijom

Kada je u telefonskom razgovoru Vladimir Putin pokrenuo priču o produženju ugovora iz 2010. poznat kao "New START", Tramp je zatražio pauzu i saradnike pitao o čemu je taj ugovor, navode izvori.

Tramp je potom rekao Putinu da je to jedan od loših ugovora koje je ispregovarala administracija Baraka Obame i da on misli da takav dogovor favorizuje.

6. Da može da unajmi potpuno nov tim u Bijeloj kući

Izvori su za NBC ispričali da je Tramp pitao Obamu koliko može osoblja da zamijeni u Bijeloj kući. Obama ga je uputio da može bukvalno svakoga zamijeniti ako to želi, što je iznenadilo Trampa.

Sličnu anegdotu je prenio WSJ u kojoj navodi da Tramp nije znao da treba da promijeni čitavo "Zapadno krilo".

7. Nema konflikta interesa

Predsjednici u SAD ne podliježu konfliktu interesa. "Nisam znao to do prije tri mjeseca, ali nije to loše", ispričao je Tramp u januaru.

Bonus video: