Bijela kuća: Napad na Siriju je snažan signal ostatku svijeta

U najvećoj spoljnopolitičkoj odluci u svom dosadašnjem mandatu, Tramp je danas naredio ispaljivanje krstarećih raketa na vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji, za koju SAD smatra da je bilo mesto početka navodnog napada hemijskim oružjem na grad Idlib na sjeveru Sirije
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2017. 18:42h

Bijela kuća je danas saopštila da raketni napadi u Siriji predstavljaju snažan signal za ostatak svijeta i da su bili odlučni, opravdani i proporcionalni.

U najvećoj spoljnopolitičkoj odluci u svom dosadašnjem mandatu, predsjednik SAD Donald Tramp je danas naredio ispaljivanje krstarećih raketa na vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji, za koju SAD smatra da je bilo mesto početka navodnog napada hemijskim oružjem na grad Idlib na sjeveru Sirije.

Bijala kuća nije, međutim, navela da li će predsjednik Tramp odobriti i dodatne napade protiv Asadove vlade.

Rusija obustavlja "crvenu liniju" sa Pentagonom

Ministarstvo odbrane Rusije će od sutra obustaviti "crvenu liniju" sa Pentagonom, saopšteno je večeras u Moskvi, preneo je Tas s.

Odgovarajuća nota već je uručena američkom vojnom atašeu, rekao je novinarima predstavnik za medije ruskog Ministarstva Igor Konašenkov.

Foks TV: U napadu uništeno 20 sirijskih aviona

U raketnom napadu snaga SAD na sirijsku bazu u provinciji Homs uništeno je 20 sirijskih aviona, objavila je američka TV stanica Fok, pozivajući se na američke vojne zvaničnike.

U trenutku napada u bazi se nisu nalazili ruski avioni, navodi ta TV stanica, prenosi Tas s.

Kongresmeni SAD iz obje stranke podržali su predsjednika SAD Donalda Trampa u napadu na Siriju, ali su od njega zahtijevali da predstavi širu strategiju za rješavanje konflikta i konsultuje se sa Kongresom o bilo kom daljem potezu u vezi sa Sirijom.

Gutereš zamolio zaraćene strane: Obuzdajte se

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je zamolio zaraćene strane u građanskom ratu u Siriji da se obuzdaju kako bi izbjegli još veću patnju sirijskog naroda.

"Zbog rizika eskalacije (sukoba), molim da dođe do obuzdavanja, kako bi se izbjegla sva djela koja će produbiti patnju naroda Sirije", rekao je Gutereš u saopštenju, nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp odobrio napade na vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji, navodi Rojters.

On je rekao da ne postoji nijedan drugi način za okončanje sukoba osim političkog i dodao da sve strane treba da se angažuju u rješavanju sirijskog rata mirovnim pregovorima u Ženevi.

Savjet bezbjednosti UN će danas održati hitan sastanak na kojem će raspravljati o američkom napadu na sirijske snage, tri dana poslije napada za koji se sumnja da je izvršen hemijskim oružjem

Iran: SAD lažno optužuju Siriju, na strani su Islamske države i Al Kaide

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif optužio je danas SAD da koriste "lažne optužbe" za napad na Siriju i da su na strani džihadista Islamske države i Al Kaide.

"SAD su pomogle iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu da koristi hemijsko oružje na Iran 80-ih godina. Kasnije su iskoristile lažne optužbe za hemijsko oružje i najprije su napale Irak 2003. godine a sada Siriju", rekao je Zarif, čija je zemlja saveznik sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Zarif je rekao da se manje od dvijee decenije od napada na SAD 11. septembra 2001. godine "američka vojska sada bori na istoj strani sa Al Kaidom i Islamskom državom u Jemenu i Siriji".

Iran, koji finansijski i vojno podržava Asada, redovno optužuje zapadne i arapske zemlje da favorizuju oružane grupe i džihadiste u Siriji.

EU podržava raketne napade SAD u Siriji

Najviši zvaničnici EU podržavaju raketne napade SAD na vojne ciljeve u Siriji, smatrajući da je to način da se Damask odvrati od budućih napada hemijskim naoružanjem.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk rekao je danas da "američki napadi pokazuju riješenost potrebnu protiv varvarskih hemijskih napada. EU će sarađivati sa SAD na okončavanju brutalnosti u Siriji".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da "razume napore za odvraćanje od daljih napada".

On je rekao da "postoji jasna razlika između vazdušnih napada na vojne ciljeve i upotrebe hemijskog oružja protiv civila".

Vojska SAD: Jedna raketa nije stigla do cilja

Američka vojska saopštila je danas da je 58 od 59 ispaljenih krstarećih raketa pogodilo ciljeve u bazi sirijske vojske.

Zvaničnik, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je, prema prvim procjenama, jedna raketa imala tehničkih problema, dok su ostali projektili pogodili više aviona i hangare, kao i da su uništili skladište goriva.

On je rekao da sa mjesta napada i dalje stižu informacije.

Ruski izvori su ranije saopštili da je manje od polovine ispaljenih raketa pogodilo cilj.

Erdogan: Jedan napad nije dovoljan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je kazao da napad SAD na bazu u Homsu nije dovoljan.

"Potrebni su dodatni koraci", poručio je Erdogan, žestoki protivnik lidera Sirije Bašar al-Asada.

Podrška i od NATO

NATO je saopštio da je sirijski režim u potpunosti odgovoran za napad SAD, jer su koristili hemijsko oružje. Time je NATO direktno podržao jutrošnji napad na Siriju.

Američki napad pozdravili su Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Turska, Izrael, Australija, Japan i Saudijska Arabija.

Britanska vlada izrazila je snažnu podršku SAD posle napada u Siriji. Kancelarije britanske premijerke Tereze Mej je saopštila da je napad "prikladan odgovor na varvarski napad hemijskim oružjem koji je izveo sirijski režim i ima za cilj da spriječi dalje takve napade".

Oland i Merkel: Asad snosi odgovornost za ovakav razvoj događaja

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel naveli su u zajedničkom saopštenju da "predsjednik Asad snosi odgovornost za ovakav razvoj događaja" zbog, kako su naveli, "kontinuiranog korišćenja hemijskog oružja i zločina protiv sopstvenog naroda".

Oland i Merkel pozvali su međunarodnu zajednicu da "udruži snage" u pronalasku političkog rješenja za Siriju, u skladu sa rezolucijom UN.

Abe: Napadi "način da se spriječi dalje pogoršanje situacije"

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Japan razumije i podržava strategiju SAD i da su napadi "način da se spriječi dalje pogoršanje situacije" u vezi sa navodnim hemijskim napadom u Siriji ove nedjelje.

Netanjahu: Tramp poslao snažnu poruku

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netnjahua pohvalio je udare SAD na Siriju, uz ocjenu da je Tramp time poslao snažnu poruku da se upotreba i širenje hemijskog oružja neće tolerisati. U saopštenju se dodaje da se Izrael nada da će se Trampova snažna poruka protiv Asadovog režima čuti ne samo u Damasku, već takođe u Teheranu i Pjongangu, prenijeli su izraelski mediji.

Saudijska Arabija je pohvalila "hrabru odluku" američkog predsjednika da izvede raketni napad na Siriju kao odgovor na napad hemijskim oružjem u toj zemlji.

Sjedinene Države su rano jutros, po naređenju predsjednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji.

Neimenovani američki zvaničnik je za agenciju Rojters rekao da je raketni napad koji su SAD izvele u Siriji bio "jedini i očekuje se da ostane tako".

Sirijski ministar informisanja Ramez Turjman je za državnu televiziju rekao da ne "očekuje dalju vojnu eskalaciju".

Na pitanje da li će biti ruskog odgovora, Turjman je rekao da je Moskva osudila napad SAD.

"Ne očekujem da će biti vojna eskalacija", rekao je on.

Sirijska vojska je saopštila da će njihhov odgovor biti "lomljenje otpora terorista" i povratak mira i sigurnosti u Siriji.

Tramp je u izjavi novinarima o napadima rekao da je to presudno da se odvrati eventualna buduća upotreba otrovnog gasa i pozvao druge zemlje da se pridruže u nastojanju da se zaustavi "ubijanje i krvoproliće u Siriji".

SAD su ispalile oko 60 krstarećih raketa Tomahavk sa dva broda u istočnom Sredozemlju i pogodile sirijsku vazdužnu bazu Šarijat sa koje su poletjeli sirijski vojni avioni za koje se sumnja da su bacili hemijske otrove.

Američke rakete pogodile su mete u Siriji u 3.45 po lokalnom vremenu (2.45 po centralnoevropskom vremenu).

Tramp je naredio vazdušni napad bez odobrenja Kongresa ili podrške Ujedinjenih nacija. Bijela kuća je saopštila da je oko dvadeset kongresmena iz obje stranke obaviješteno o akciji.

Tramp je u obraćanju novinarima iz svoje rezidencije na Floridi objavio da je izvršen napad i rekao da nema sumnje da je sirijski predsjednik Bašar al Asad odgovoran za hemijski napad u utorak, i da je koristio zabranjene gasove i ubio desetine ljudi.

"Asad je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece", rekao je Tramp u izjavi novinarima.

Ovo je prvi direktni napad na sirijsku vladu i najdramatičnije Trampovo naređenje od kad je postao predsjednik prije nešto više od dva mjeseca, navodi agencija AP. Napad takođe rizikuje da uvede SAD dublje u sukob koji je njegov prethodnik Barak Obama godinama pokušavao da izbjegne.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson, koji je takođe na Floridi gdje se Tramp sastaje sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom, opravdao je vojnu intervenciju navodom da je to potrebno kada neka zemlje "pređu liniju".

Tilerson je optužio Rusiju da nije ispunila svoj dio sporazuma iz 2013. prema kome je trebalo Siriji da se oduzmu njene zalihe hemijskog oružja.

"Rusija je ili bila u dosluhu ili je jednostavno bila nesposobna da ispuni svoj dio sporazuma", rekao je Tilerson.

Pentagon je saopštio da je Moskva bila unaprijed obaviještena o napadu, prenosi agencija Frans pres. Tilerson je rekao novinarima da su "obaviješteni Rusi na terenu".

Predsjednik SAD nije najavio napad unaprijed, mada su on i drugi zvaničnici iz nacionalne bezbJednosti uputili više upozorenja sirijskoj vladi tokom jučerašnjeg dana.

"Ovo jasno označava da je predsjednik spreman da preduzme odlučne akcije kada je to potrebno", rekao je Tilerson.

Američki zvaničnici navode da su napadi odgovarajući, odmjeren odgovor i da ne označavaju veću promjenu pristupa Trampove administracije sirijskom sukobu.

Tramp je lično obavijestio svog gosta kineskog predsjednika o tome da je izvršen napad.

Sirijska televizija javila je da je izvršen napad na više vojnih ciljeva i nazvala ga "agresijom".

Ruski ambasador pri UN Vladimir Safronkov je nekoliko sati prije izvršenog napada upozorio na "negativne posljedice" u slučaju vojne intervencije u Siriji, pošto su tokom dana stizala upozorenja od američkih zvaničnika.

Safronkov je ovo rekao poslije sastanka Savjeta bezbjednosti UN na kome je još jednom odloženo glasanje o rezoluciji u kojoj bi se osudile sirijske vlasti zbog hemijskog napada.

Turska podržala napad

Tursko predsjedništvo je pohvalilo napad na Siriju. "Vidimo to kao pozitivan odgovor na ratne zločine Asada", saopštio je u pisanoj izjavi Ibrahim Kalin, portparol turskog predsjednika Redžepa Erdogana.

On je naveo da je onesposobljavanje vazdušne baze važan odgovor da bi se spriječili "hemijski i konvencionalni napadi na civile".

"Zonu zabrane leta treba oformiti hitno da bi se spriječili slični masakri", dodao je Kalin.

Sirijski zvaničnik: U napadu ima mrtvih i ranjenih

U raketnom napadu SAD pogođeni su brojni ciljevi u centralnom dijelu Sirije i ima žrtava, izjavio je danas sirijski zvaničnik.

Talal Barazi, guverner provincije Homs rekao je za agenciju AP da je u vazduhoplovnoj bazi požar bjesnio više od sat vremena poslije napada, ne navodeći koliko ljudi je poginulo.

Barazi je rekao da je u toku evakuacija i premještanje tijela žrtava.

On je naveo da je baza, koja se nalazi 45 kilometara istočno od grada Homs, "baza za podršku" Sirije u borbi protiv terorizma.

Sirijska državna agencija je saopštila da je u raketnom napadu poginulo devet civila, uključujući četvoro djece. Dodaju da je u napadu ranjeno sedam osoba.

Sirijska vojska saopštila je da je u raketnom napadu SAD poginulo šest osoba i pričinjena velika materijalna šteta, dodajući da je napad "agresija" usmjerena protiv antiterorističkih akcija Damska.

Galerija

Bonus video: