Zvaničnici: Na Sejšelima održan tajni razgovor između Putinovih i Trampovih predstavnika

Sastanci na Sejšelima, koji su prema navodima zvaničnika trajali dva dana, su još jedan u nizu susreta sa Rusima koje predstavnici Bijele kuće negiraju
1 komentar(a)
Donald Tramp, Džared Kušner, Foto: Reuters
Donald Tramp, Džared Kušner, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.04.2017. 13:20h

Ujedinjeni Arapski Emirati su u januaru ove godine organizovali tajni sastanak između jednog ruskog predstavnika bliskog Vladimiru Putinu i Erika Prinsa, osnivača američke privatne vojne kompanije Blekvoter.

Ovaj sastanak je zakazan kako bi se uspostavila tajna komunikacija između Donalda Trampa i Moskve, smatraju američki, evropski i arapski zvaničnici.

Sastanak se desio devet dana prije Trampove inauguracije na Sejšelima i iako konkretan razlog sastanka nije poznat, smatra se da je njegova svrha bila ispitivanje mogućnosti da Rusija ublaži svoj odnos prema Iranu, kao i aktivnosti u Siriji, kako bi SAD razmatrale nove povoljnosti kada su u pitanju sankcije Moskvi.

Sastanci na Sejšelima, koji su prema navodima zvaničnika trajali dva dana, su još jedan u nizu susreta sa Rusima koje predstavnici Bijele kuće negiraju.

"Nemamo podatke ni o kakvim sastancima i Erik Prins nije imao ulogu u bilo kakvim transakcijama u ime SAD", navodi Šon Spenser, predstavnik Bijele kuće za javnost.

"Ovo je potpuna besmislica, sastanci nisu imali nikakve veze sa predsjednikom Trampom, i ne znam zašto se, navodno, loše finansirane tajne službe bave praćenjem svojih stanovnika, kad bi trebalo da jure teroriste", dodao je predsavnik Blekvotera.

Samo nedjelju pred sastanke na Sejšelima, američke tajne službe optužile su Rusiju za značajnu umiješanost u američke izbore, kako bi pomogli Trampu da se domogne Bijele kuće.

Tramp je tadašnje navode o ruskoj umiješanosti u izborni proces diskreditovao kao "lažne vijesti" i "lov na vještice".

Međutim, sadašnji i bivši američki zvaničnici smatraju da Prins, kao osnivač Blekvotera, itekako ima uticaja na Trampa kao savjetnik kada je u pitanju odnos prema tajnim službama, kao i mnogim drugim temama po pitanju državne bezbjednosti.

Kako zaključuju, iako su se sastanci između zvaničnika UAE i Rusije činili produktivnim u početku, čak i neformalni sastanci između ruskih i američkih predstavnika su postali preveliki politički rizik za Trampa i njegovu kampanju.

Bonus video: