Malezijski poslanik zgrozio javnost: Djevojčice da se udaju za svoje silovatelje

"Možda ako budu u braku mogu voditi zdraviji, bolji život. I osoba koja je silovana možda neće imati turobnu budućnost. Neke djevojčice koje imaju između 12 i 15 godina imaju tijela kao 18-godišnje žene", kazao je poslanik vladajuće nacionalne koalicije
63 pregleda 8 komentar(a)
silovanje, Foto: Shutterstock
silovanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2017. 18:22h

Malezijski poslanik zgrozio je javnost kada je izjavio da je u redu da silovatelji ožene svoje žrtve i da su neke 12-godišnje djevojčice "'fizički i duhovno" spremne za brak, piše BBC.

Shabudin Jahaja iz vladajuće nacionalne koalicije Barisan kazao je da bi brak pomogao žrtvama da vode bolji život.

Malezija, koja je većinom muslimanska zemlja, donijela je novi zakon o seksualnim prestupima protiv djece i uprkos naporima opozicije, novi zakon ne brani brak sa djecom.

Kako prenosi Jutarnji.hr, sasvim je legalno stupiti u brak, iako dijete još nema 16 godina.

Govoreći u parlamentu o zakonu, Shabudin je kazao da, iako je silovanje zločin, i silovatelju i žrtvi treba dati priliku da okrenu novi list.

"Možda ako budu u braku mogu voditi zdraviji, bolji život. I osoba koja je silovana možda neće imati turobnu budućnost. Barem će imati supruga, a to bi mogao da bude i lijek za rastuće socijalne probleme. Neke djevojčice koje imaju između 12 i 15 godina imaju tijela kao 18-godišnje žene", kazao je iznoseći svoje iskustvo kao bivši sudija šerijatskog suda.

Pošto je većina ljudi ostala zgrožena njegovim predlozima i prozvala ga da pokušava da unazadi njihovo moderno društvo, Shabudin je rekao da su njegovi stavovi izvučeni iz konteksta, ali da je protiv zabrane dječjih brakova koji su dio islamskog zakona, piše Rojters.

Društvenim mrežama su se ubrzo proširili osuđujući komentari u kojima se poziva Shabudin da vrati mandat.

U Maleziji su posljednjih godina sve više pridaje pažnje strogim islamskim zakonima.

Bonus video: