Zašto nestaju čuvene jakuze

Jakuze su pripadnici poznate kriminalne organizacije tradicionalnog sindikata organizovanog kriminala
431 pregleda 3 komentar(a)
Jakuza, Foto: Commons.wikimedia.org
Jakuza, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 02.04.2017. 10:58h

Ozloglašena japanska banda, poznata po tome da njihovi članovi sjeku svoje male prste, nekada je bila sastavljena od 21 grupe, uključujući i Jamaguči-gumi (Yamaguchi-gumi mafia).

Japanska nacionalna policijska agencija (JNPA) navodi u svojim izvještajima za 2016. godinu da je broj preostalih članova ove kriminalne organizacije pao na oko 39.100 Jakuza. Broj pripadnika Jamaguči-gumi klana je takođe pao na 11.800 preostalih članova podzemlja.

Jakuze su pripadnici poznate kriminalne organizacije tradicionalnog sindikata organizovanog kriminala.

U skladu sa opadajućim brojem Jakuzinih članova, Japanske vlasti su uhapsile 20.050 pripadnika u 2016. godini, što je 1.593 manje nego prošle godine. Agencija je izjavila da opadajući broj preostalih članova i masovna hapšenja mogu biti rezultat zakona koji je Japan usvojio 2011. gdje se zabranjuje biznismenima da daju novac bandama u zamjenu za zaštitu. Takođe su zaslužne i promjene u zakonu koje ovlašćuju primjenu zakona da krivično goni šefove mafije za zločine koje su počinili njihovi radnici.

JNPA je prvi put počela voditi evidenciju o članovima grupe još 1958. godine, ali je u proteklih 12 godina primijetan najznačajniji i konstantan pad broja preostalih članova.

Podaci su održivi pad dostigli 2013. godine kada je agencija prijavila samo 58.600 preostalih Jakuza u odnosu na njihov broj iz 2012. godine i, prema Guardijanu (The Guardian), 63.000 članova. JNPA je do 2015. godine imala samo 53.000 Jakuza članova na zapisniku sa 23.400 konkretnih članova koji pripadaju Jamaguči-gumi klanu, podaci su CNN-a.

Jedan od faktora nestanka pripadnika bandi su, možda, međusobni ratovi koje bande vode. U avgustu 2015. godine banda Jamaguči-gumi je bila podijeljena u dvije odvojene grupe. Sukobi između članova su doveli do smrti vođe Jamaguči klana u novembru te godine, izvijestio je CNN.

Korijeni japanskih kriminalnih grupa su nejasni. Ne postoji zvanična evidencija o tome kada su bande počele da se organizuju, ali neki ljudi vjeruju da istorija kriminalnih grupa seže od davne 1870. godine kada je nastao klan Aizukotetsu-kai u Kjotu. Današnji opšti naziv za sve japanske klanove je Jakuza.

Članovi bande koji su uhapšeni tokom godina optuženi su, osim za ilegalno kockanje, i za iznude, ucjene, prevare, ubistva.

Bonus video: