Japanskom ostrvu prijeti erupcija vulkana Šindake

Lokalne vlasti saopštile su da je stanovništvo započelo pripreme za evakuaciju u slučaju nove velike erupcije, a stariji stanovnici koji se nalaze u krugu od tri kilometra od vulkana, pozvani su da odmah krenu ka centru mjesne zajednice na bezbjedniju lokaciju
314 pregleda 1 komentar(a)
vulkan, lava, Foto: Shutterstock
vulkan, lava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.08.2018. 17:03h

Japanska meteorološka služba pozvala je stanovnike ostrva Kučinerabu na evakuaciju, usljed povećane opasnosti od erupcije vulkana Šindake.

Kako prenosi Tanjug, 150 stanovnika tog ostrva počelo je da se sprema za evakaciju.

Japanska služba podigla je upozorenje na nivo između dva i četiri, na skali od maksimalnih pet nivoa opasnosti, i saopštila da je zabiljeležila pojačanu aktivnost vulkana Šindake na tom ostrvu.

Lokalne vlasti saopštile su da je stanovništvo započelo pripreme za evakuaciju u slučaju nove velike erupcije, a stariji stanovnici koji se nalaze u krugu od tri kilometra od vulkana, pozvani su da odmah krenu ka centru mjesne zajednice na bezbjedniju lokaciju.

Stanovnici ostrva Kučinerabu bi, ako dođe do erupcije, mogli da budu pogođeni užarenim vulkanskim kamenjem.

Posljednji put kada je taj vulkan eruptirao, u maju 2015. godine, čitava populacija ostrva koju je tada činilo 140 ljudi, bila je prinuđena da se evakuiše na obližnje ostrvo Jukušima na nekoliko mjeseci.

Kako je tada izgledala erupcija pogledajte u videu.

Bonus video: