Manevri Kim Džong Una: Hoće da se sastane s Trampom kao šef države s nukleranim oružjem

AP navodi da "ovaj put Kim Džong Un djeluje fleksibilnije nego ranije u vezi vojske", uz ocjenu da je "možda spreman da ponudi više ustupaka" kada počnu pregovori
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.04.2018. 16:39h

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un konačno se izjasnio o planovima za razgovor sa predsjednicima Južne Koreje i SAD, piše agencija AP ocjenjujući ipak da okončanje nuklearnog programa Pjongjanga "ne djeluje bliže nego ranije".

Sjeverna Koreja saopštila je da obustavlja nuklearne probe i testove interkontinentalnih balističkih raketa, kao i da zatvara lokacije za atomske probe, što je potez koji je odmah podzdravio američki predsjednik Donald Tramp, koji bi uskoro trebalo da se sastane sa sjevernokorejskim liderom.

Ipak, kako navodi AP, čini se da Kim Džong Un "manevriše" kako bi dobio šansu da se sastane sa Trampom na "suštinski jednakoj osnovi" kao šef države koja ima nuklerano oružje.

Kim Džong Un je rekao da Sjeverna Koreja od 21. aprila prekida nuklearne proble i lansiranje interkontinentalnih balističkih raketa i dodao da je lokacija za nuklearne probe Pungje-ri, na sjeveru zemlje, "ispunila svoju misiju", prenijela je ranije danas agencija KCNS.

AP navodi da "ovaj put Kim Džong Un djeluje fleksibilnije nego ranije u vezi vojske", uz ocjenu da je "možda spreman da ponudi više ustupaka" kada počnu pregovori.

"Kim Džong Un je upravo rekao, ustvari, da je Sjeverna Koreja dosegla nuklernu snagu i da će se odreći nuklearnog oružja ako to učini ostatak svijeta", rekao je saradnik Midlberi Instituta za međunarodne odnose Džošua Polak.

Sastanak sjevernokorejskog vođe s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom najavljen je za 27. april u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje.

Poslije tog sastanka trebalo bi da, kako se najavljuje, uslijedi istorijski samit Kima i Trampa. Za sada se ne znaju ni tačan datum ni mjesto sastanka.

Tramp je danas odmah reagovao i pozdravio "dobre vijesti za Sjevernu Koreju i cio svijet". Južna Koreja je takođe pozdravila "značajan napredak prema denuklearizaciji Korejskog poluostrva", što cio svijet očekuje.

Bonus video: