Iranski šef diplomatije čestitao Faradiju Oskar za najbolji film na stranom jeziku

Faradi je bojkotovao ceremoniju dodjele Oskara zbog uredbe američkog predsjednika Donalda Trampa kojom zabranjuje ulazak SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, među kojima je i Iran
0 komentar(a)
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2017. 09:29h

Šef diplomatije Irana Mohamad Džavad Zarif čestitao je danas režiseru Asgaru Faradiju na Oskaru osvojenom za najbolji film na stranom jeziku.

"Ponosan sam na glumce i ekipu koji su radili 'The Salesman' zbog Oskara i stava protiv muslimanske zabrane. Iranci su milenijumima predstavljali kulturu i civilizaciju", rekao je Zarif.

Faradi je bojkotovao ceremoniju dodjele Oskara zbog uredbe američkog predsjednika Donalda Trampa kojom zabranjuje ulazak SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, među kojima je i Iran.

On je još u januaru najavio da neće prisustvovati ceremoniji, čak i ako za njega bude napravljen izuzetak i dobije vizu.

Reditelj je u poruci koja je pročitana na ceremoniji naveo da nije došao iz poštovanja prema svom narodu i narodima još šest muslimanskih zemalja na čije građane se odnosi zabrana.

"Dijeliti svijet stvara strah i predstavlja lažno opravdanje za agresiju i rat", navodi se u poruci koju je pročitala Iranka Anušeh Ansari, inženjerka koja je putovala u svemir.

Bonus video: