Polubrat Kim Džong Una ubijen nervnim gasom

Malezijske vlasti su odbile da predaju Sjevernoj Koreji njegovo tijelo i sprovele su dvije obdukcije, tvrdeći da su rezultati prvo bili nejasni, što je izazvalo tenzije u odnosima dvije zemlje
69 pregleda 1 komentar(a)
Kim Džong Nam, Foto: Reuters
Kim Džong Nam, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2017. 08:21h

Polubrat sjevernokorejskog lidera Kim Džon Una, disident Kim Džon Nam, ubijen je otrovnim nervnim gasom, saopštili su zvaničnici iz Malezije.

Toksikološki nalazi pokazuju da je Kim Džon Nam napadnut je nervnim gasom "VX" koji su Ujedinjene nacije klasifikovale kao oružje za masovno uništenje, a tragovi otrovne supstance pronađeni su na njegovom licu i očima.

"Preliminarni rezultati toksikološke analize pokazuju da je uzrok smrti Kim Džon Nama trovanje nervnim gasom", rekao je direktor malezijske policije Kalid Abu Bakar.

On je naveo da su se dvije žene koje su razgovarale sa polubratom sjevernokorejskog lidera na aerodromu i pokušale da mu obrišu lice, kasnije razboljele.

Bakar je rekao da policija ispituje kako je smrtonosni nervni gas donijet u Maleziju.

Objava otvara brojna pitanja o bezbjednosti u zgradi aerodroma koju vlasti u Maleziji nisu dekontaminirale čak 11 dana, navodi agencija AP.

Postoji sumnja da sjevernokorejski lider Kim Džon Un stoji napada na svog polubrata, prenosi BBC.

Kim Džong Nam, stariji polubrat lidera Sjeverne Koreje, umro je prošle sedmice na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Malezijske vlasti ranije su saopštile da je on najvjerovatnije bio otrovan. Policija u Kuala Lumpuru do sada je uhapsila četiri osobe zbog sumnje da su povezane sa njegovim ubistvom.

Malezijske vlasti su odbile da predaju Sjevernoj Koreji njegovo tijelo i sprovele su dvije obdukcije, tvrdeći da su rezultati prvo bili nejasni, što je izazvalo tenzije u odnosima dvije zemlje.

Malezija tvrdi da samo poštuje pravne procedure, dok je Pjongjang optužuje da je istraga politički motivisana.

Bonus video: