Rusija daje pozajmicu od 38 miliona eura za kubanski odbrambeni sektor

Komunistička Kuba je bliski saveznik Venecuele, gdje se predsjednik Nikolas Maduro, koji uživa podršku Moskve, suočava s pritiskom opozicije i zapadnih vlada da odstupi s vlasti
1197 pregleda 1 komentar(a)
Dijaz Kanel i Putin, Foto: Screenshot/YouTube
Dijaz Kanel i Putin, Foto: Screenshot/YouTube

Rusija je Kubi za odbrambeni sektor odobrila pozajmicu od 38 miliona eura, potvrdio je visoki zvaničnik ruskog ministarstva odbrane.

Dogovor o pozajmici je prvi put objavljen u novembru, nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kubanskog predsjednika Migela Diaz Kanela u Moskvi, a danas je rukovodilac ruske Federalne savezne službe za vojno-tehničku saradnju Dimitrij Šugajev potvrdio da je pozajmica odobrena.

Komunistička Kuba je bliski saveznik Venecuele, gdje se predsjednik Nikolas Maduro, koji uživa podršku Moskve, suočava s pritiskom opozicije i zapadnih vlada da odstupi s vlasti.

Privatne sigurnosne agencije koje rade za rusku vojsku i obavljaju tajne misije za državu prošli su mjesec poslale svoje ljude u Venecuelu, a jedan od izvora tvrdi da su tamo otišli preko Kube, piše Hina.

Šugajev je za dnevni list Komersant kazao da je Rusija zabrinuta zbog krize u Venecueli te da ne razmišlja o slabljenju odbrambene saradnje sa Karakasom nego će i dalje isporučivati oružje kako je prethodno dogovoreno i pomagati u izgradnji vojnih postrojenja.

Bonus video: