Protesti protiv Trampa u 20 gradova Meksika

Odnosi Meksika i SAD pali su na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija, od kada je Tramp stupio na čelo SAD 20. januara
0 komentar(a)
Donlad Tramp Nju nMeksiko, Foto: Reuters
Donlad Tramp Nju nMeksiko, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2017. 09:57h

U Meksiku će danas biti održani masovni protesti protiv američkog predsjednika Donalda Trampa zbog, kako navode organizatori, njegove anti-meksičke retorike i obećanja da će natjerati tu državu da plati izgradnju zida duž granice sa SAD.

Protestni marševi najavljeni su u 20 gradova širom zemlje, među kojima je i Meksiko Siti, prenosi AFP.

Proteste podržava više desetina univerziteta, poslovnih udruženja i civilnih organizacija.

"Vrijeme je da mi građani ujedinimo naše glasove kao bismo pokazali svoj gnjev i odbojnost prema predsjedniku Trampu, dok doprinosimo potrazi za konkretnim rješenjima", saopštila je koalicija koja organizuje marševe.

Odnosi Meksika i SAD pali su na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija, od kada je Tramp stupio na čelo SAD 20. januara.

Meksički predsjednik Enrike Penja Nijeto kazao je krajem januara da Meksiko neće da plati Trampov pogranični zid, a zatim je otkazao i posjetu Vašingtonu, koja je bila planirana za 31. januar.

Tramp je rekao i da želi da nametne novi porez od 20 odsto na robu uvezenu iz Meksika, kako bi finansirao zid na južnoj granici SAD.

Dan nakon što je meksički lider otkazao posjetu Vašingtonu, Tramp i Nijeto razgovarali su telefonom.

Tramp je kazao da je imao "prijateljski razgovor" sa meksičkim predsjednikom.

Bonus video: