Tramp: Odluka sudije o obustavi uredbe je smiješna

Federalni sudija za područje Sijetla Džejms Robart u petak je izdao privremenu obustavu primjene na cujelokupnoj teritoriji SAD izvršne uredbe Trampa o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.02.2017. 16:47h

Američki predsjednik Donald Tramp odbacio je danas odluku federalnog sudije Džejmsa Robarta o obustavi primjene njegove uredbe o zabrani ulaska u Sjedinjene Američke Države (SAD) državljana sedam muslimanskih zemalja i nazvao je smiješnom.

"Mišljenje ovog takozvanog sudije, koji odbacuje primjenu zakona, smiješna je i biće oborena", napisao je Tramp na svom Tviter nalogu.

Kako je naveo, "ako neka zemlja više nije u stanju da kaže ko može, a ko ne da uđe i izađe, naročito iz razloga bezbjednosti, onda je to veliki problem".

Federalni sudija za područje Sijetla Džejms Robart u petak je izdao privremenu obustavu primjene na cujelokupnoj teritoriji SAD izvršne uredbe Trampa o privremenoj zabrani ulaska u SAD državljana sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

AFP navodi izjavu Generalnog tužioca američke savezne države Vašington Boba Fergusona, podnosioca žalbe na Trampovu uredbu, da je sudiju Robarta na tu funkciju postavio nekadašnji republikanski predsjednik SAD Džordž Buš mlađi.

"Ustav je danas nadvladao. Niko nije iznad zakona, čak ni predsjednik", kazao je Ferguson, reagujući na presudu koju je doneo Robart.

Ministarstvo pravde objavilo je da neće tražiti hitno stopiranje presude sudije iz Sijetla, dok je Bijela kuća najavila da će ministarstvo to učiniti "što je prije moguće" i obećala da će se boriti protiv ove presude.

Rojters prenosi da je američka federalna agencija za carinu i zaštitu granica obavijestila aviokompanije iz SAD da ponovo mogu da počnu da primaju putnike kojima je ulazak u avione bio zabranjen Trampovom uredbom, nakon presude federalnog sudije u Sijetlu.

Bonus video: