Hitna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Iranu

Danon je istakao da je Iran prekršio rezolucije UN koje Teheranu zabranjuju lansiranje balističkih raketa koje bi mogle da imaju nuklearni kapacitet
0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock.com
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.01.2017. 08:37h

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) održaće danas hitan sastanak povodom iranskog lansiranja rakete srednjeg dometa, saopštile su diplomate.

Na hitne konsultacije pozvale su Sjedinjene Američke Države pošto je izraelski ambasador u UN, Dani Danon, zatražio da Savjet bezbjednosti reaguje, prenosi AFP.

Savjet bezbjednosti će o Iranu raspravljati poslije sjednice o Siriji, koja je zakazana za jutarnje sate po lokalnom vremenu.

Danon je istakao da je Iran prekršio rezolucije UN koje Teheranu zabranjuju lansiranje balističkih raketa koje bi mogle da imaju nuklearni kapacitet.

„Međunarodna zajednica ne bi smjela da zabije glavu u pijesak pred ovakvom iranskom agresijom. Članice Savjeta bezbjednosti moraju odmah da reaguju na ove iranske akcije koje ugrožavaju ne samo Izrael, veći i cijeli Bliski istok“, poručio je Danon.

AFP napominje da je američki predsjednik Donald Tramp obećao da će ojačati odnose sa Izraelom.

Tramp je oštro kritikovao sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je doveo do ukidanja međunarodnih sankcija Teheranu.

Tramp će se 15. februara sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Teheran je u nedjelju testirao balističku raketu, prekršivši rezoluciju UN, objavio je juče Foks njuz pozivajući se na na neimenovane američke zvaničnike.

Bijela kuća je potom saopštila da zna da je Iran izveo raketnu probu, ali nije iznijela nikakve detalje niti kritike na tu temu.

„Upoznati smo da je Iran ispalio tu raketu. Ispitujemo pravu prirodu toga“, rekao je portparol Bijele kuće Šon Spajser, prenosi AFP.

I Rojters je prenio, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da je Iran u nedjelju izveo probu balističke rakete srednjeg dometa koja je eksplodirala poslije nešto više od 1.000 kilometara.

Isti zvaničnik je rekao da je raketna proba izvedena sa lokacije u blizini Semnana, podsjetivši da je posljednji put taj tip rakete probno ispaljen jula 2016.

Bonus video: