Neće sa Trampom: Dugogodišnje diplomate otišle iz Stejt departmenta

Povod za odlazak dugogodišnjih diplomata je priprema otkaza Patriku Kenediju, pomoćniku svih državnih sekretara u posljednjih devet godina
16 komentar(a)
Stejt department, Foto: Shutterstock
Stejt department, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.01.2017. 18:51h

Nekoliko najviših službenika Stejt departmenta podnijelo je danas ostavku čime je novi državni sekretar Reks Tilerson ostao bez iskusnih saradnika.

Oni, kako piše "Vašington Post", ne žele da rade u administraciji novog predsjednika SAD Donalda Trampa.

Povod za odlazak dugogodišnjih diplomata je priprema otkaza Patriku Kenediju, pomoćniku svih državnih sekretara u posljednjih devet godina.

Kenedi, koji je bio aktivan tokom tranzicije i namjeravao je da ostane i u Tilersonovom timu, dao je otkaz kada je čuo da se sprema njegova smjena.

Njegov primjer slijedilo je još troje visokih zvaničnika i karijernih diplomata - Džojs En Ber, Mišel Bond i Dženrti Smit.

Oni su zajedno sa Kenedijem zapravo operativno vodili sve poslove američke diplomatije, a ako se ima u vidu da je prije njih otišlo još nekoliko visoko pozicioniranih diplomata, Stejt department je itekako izgubio u operativnom smislu.

"Ovo je najveći istovremeni odlazak više ljudi u istoriji ministarstva", rekao je Dejvid Vejd, šef osoblja Stejt departmenta tokom mandata Džona Kerija.

Bonus video: