Totalna lakrdija: Tramp goni novinare, prijeti im 10 godina zatvora

Uz ovu ekipu, prije ove akcije uhapšeni su i Evan Endžel iz Vokativa i Aleks Rubinštajn iz RT Amerika
23 komentar(a)
Donald Tramp, Džejms, Komi, Foto: Reuters
Donald Tramp, Džejms, Komi, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2017. 14:53h

Četiri novinara uhapšena su i protiv njih je podnijeta krivična prijava zbog lažnog izvještavanja sa protesta usmjerenih protiv inauguracije Donalda Trampa. Ukoliko se dokaže njihova krivica, mogli bi da se suoče sa 10 godina zatvora i 25.000 dolara.

Producent dokumentarnog programa, foto-reporter, lajvstrimer (novinar koji uživo prenosi događaj) i slobodni novinar Guardiana optuženi su da su na najgrubljeni način prekršili zakon Vašingtona protiv pobune nakon što su uhvaćeni u policijskoj akciji suzbijanja demonstracija.

Uz ovu ekipu, prije ove akcije uhapšeni su i Evan Endžel iz Vokativa i Aleks Rubinštajn iz RT Amerika.

Svih šest novinara u subotu ću biti izvedeno pred sud, a Komitet za zaštitu novinara u četvrtak je naveo da su optužbe protiv novinara morale biti odbačene.

"Jasno je da optužbe nisu na mjestu i zabrinuti smo kakva je poruka poslata novinarima ovim aktom kada se tiče pokrivanja nekih narednih protesta", izjavljeno je iz organizacije.

Producent emisije "Priča Amerike" Džek Keler otkrio je da je bio ispitivan 36 sati nakon što ga je policija za vrijeme protesta uhapsila, iako je on imao dokaze da dešavanje pokriva kao novinar.

"Ovo je totalna lakrdija kako se ophode prema nama", rekao je Keler.

Takođe, za vrijeme protesta uhapšen su i reportei Šej Hors i Aron Kantu.

Ukupno, u petak je uhapšeno 200 ljudi uoči stupanja na dužnost Donalda Trampa. U neredi im je i povrijeđeno šest pripadnika organa reda.

Bonus video: