SAD napuštaju Ujedinjene nacije i SZO?

Rezolucija je predložena 3. januara, ali je prošla daleko ispod radara medija i javnosti, a ukoliko bude usvojena biće potrebne dvije godine da bi bila sproveden
53 pregleda 31 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock.com
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.01.2017. 08:18h

Republikanci u američkom Predstavničkom domu predložili su rezoluciju po kojoj bi SAD trebalo da napuste Ujedinjene nacije.

Rezolucijom koju je predložio Majk Rodžers traži se potpuno povlačenje SAD iz UN, kao i da svjetska organizacija premjesti svoje sjedište iz Njujorka.

Takođe, rezolucija predlaže i napuštanje Svjetske zdravstvene organizacije, a sve zbog navodne ideje da novac američkih poreskih obveznika ne bude trošen na organizacije koje ne promovišu američke interese.

Rezolucija je predložena 3. januara, ali je prošla daleko ispod radara medija i javnosti, a ukoliko bude usvojena biće potrebne dvije godine da bi bila sprovedena.

“Predsjednik SAD će okončati članstvo SAD u Ujedinjenim nacijama i svim njenim organima, specijalizovanim agencijama, komisija i drugim tijelima koja su formalno povezana sa UN. Treba zabraniti trošenje američkog novca na bilo koje vojne ili mirovne misije u okviru UN“, navodi se u predlogu Rezolucije, piše b92

Rodžers je prvi put ovakav predlog iznio 2015. godine, ali bez uspjeha i tada je postavio pitanje zašto bi američki poreski obveznici plaćali međunarodnu organizaciju koja radi protiv američkih interesa širom svijeta.

Bonus video: