Tramp potpisao: SAD se povlače iz TPP-a

O trgovinskom sporazumu 12 zemalja na obodu Tihog okeana pregovaralo se od 2009. godine, tokom mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame, ali ga Kongres nikada nije ratifikovao, zbog protivljenja ili primjedbi brojnih zakonodavaca. Dogovor je trebalo da obuhvata trgovinu sa Japanom, Australijom, Novim Zelandom, Malezijom, Čileom, Kanadom, Meksikom i još četiri zemlje
7 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2017. 18:14h

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je danas uredbu o povlačenju Sjedinjenih Američkih Država iz sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP), javlja Rojters, a prenosi Glas Amerike.

Tramp je odlučio da SAD napuste ovaj sporazum sa 12 zemalja.

O trgovinskom sporazumu 12 zemalja na obodu Tihog okeana pregovaralo se od 2009. godine, tokom mandata bivšeg predsjednika Baraka Obame, ali ga Kongres nikada nije ratifikovao, zbog protivljenja ili primjedbi brojnih zakonodavaca. Dogovor je trebalo da obuhvata trgovinu sa Japanom, Australijom, Novim Zelandom, Malezijom, Čileom, Kanadom, Meksikom i još četiri zemlje.

Ovaj sporazum o slobodnom trgovinskom partnerstvu smatran je jednim od najvećih dostignuća bivšeg predsjednika Baraka Obame, koji mu je posvetio veći dio svog drugog mandata, a trebalo je da omogući da američkim kompanijama olakšaju pristup nekim od najdinamičnijih azijskih privreda.

TPP bi bio najveći regionalni trgovinski sporazum u istoriji, zato što bi obuhvatao gotovo 40 odsto svjetske ekonomije i oko trećinu svjetske trgovine.

Kina nije učestovavala u pregovorima ali je, po svemu sudeći, spremna da iskoristi vakuum i sklopi sporazume za zemljama iz jugoistočne Azije koje bi bile dio TPP-a, navodi Glas Amerike.

Obama je, promovišući sporazum prošle godine rekao: "Ne možemo da dozvolimo zemljama kao što je Kina da utvrđuju pravila globalne ekonomije. Mi bi to trebalo da radimo."

Međutim, Tramp, koji je preuzeo položaj prošlog petka, kritikovao je globalizaciju svjetske ekonomije tokom predizborne kampanje, navodeći da su američki radnici izgubili poslove zbog trgovinskih sporazuma, s obzirom na to da su poslodavci preselili proizvodnju u inostranstvo u potrazi za jeftinijom radnom snagom.

Novi predsjednik se založio za bilateralne dogovore SAD i pojedinačnih zemalja, koje su pristale da budu dio šireg sporazuma.

Ipak, napuštanje sporazuma je samo formalnost, s obzirom da sporazum iako usvojen, nije bio ratifikovan u Kongresu.

Tramp je danas uveo i zabranu finansiranja međunarodnih grupa koje daju informacije o abortusima ili ih izvode, nastavljajući tradiciju po kojoj od 1984. godine Republikanske administracije uvode zabranu, dok je Demokratske ukidaju.

Posljednji je ovu zabranu, kojom se ne dozvoljava ni finansiranje grupa koje traže legalizaciju abortusa ili ga promovišu kao metod za planiranje porodice, ukinuo Barak Obama, 2009. godine.

Novi američki predsjednik je potpisao i memoradum kojim zamrzava zapošljavanje nekih od radnika federalne vlade, u cilju smanjenja troškova i kontrole veličine državnog aparata.

Ovim ukazom, od koga su izuzeti pripadnici vojske, ispunio je jedno od svojih predizbornih obećanja, da će se pozabaviti birokratijom i staviti pod kontrolu zapošljavanje u državnom sektoru.

Bonus video: