Ovi šefovi država bili su primorani da ustupe vlast

Predali vlast pod pritiskom građanskih protesta ili spoljnih intervencija
4 komentar(a)
Jahja Džame, Foto: Reuters
Jahja Džame, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2017. 12:05h

Predsjednik Gambije Jahja Džame je najnoviji u nizu šefova afričkih država prinuđenih u poslednjih petnaest godina da predaju vlast pod pritiskom građanskih protesta ili spoljnih intervencija.

Džame, poražen na predsjedničkim izborima 1. decembra, na kraju je u petak prihvatio odluku glasača, ali tek na pritisak vojske i uz diplomatskim uticaj susjednih država orfanizacije ECOVAS (Ekonomska zajednica država zapadne Afrike).

- 7. jul 2002: MADAGASKAR - Didije Raciraka otišao je u egzil u Francusku pošto je osporio pobjedu svog rivala Mark Ravalomanane u prvom krugu predsjedničkih krajem 2001. godine, i na samoproglašenje svog rivala odgovorio sporom koji se pretvorila sukob. U martu 2009. godine, Mark Ravalomanana koga je napustila vojska, bio je prinuđen da podnese ostavku.

- 11. avgust 2003: LIBERIJA - Čarls Tejlor napustio je zemlju pod pritiskom snaga međunarodne zajednice i pobunjenika koji su se borili protiv njega od 1999. da bi srušili njegov režim.

- 14. januar 2011: TUNIS - Poslije 23 godina neprikosnovene vladavine, Zin el Abidin ibn Ali pobjegao je u Saudijsku Arabiju, od narodne pobune izazvane samospaljivanjem jednog trgovca ogorčenog siromaštvom i policijskim ponižavanjem.

- 11. februar 2011: EGIPAT - Hosni Mubarak, na vlasti od 1981. godine, predao je vlast vojsci, 18. dana pobune u kojoj su učestvovale stotine hiljada demonstranata (850 poginulih).

- 11. april 2011: OBALA SLONOVAČE - Lorant Gbagbo je uhapšen poslije više od četiri mjeseca krize (3.000 mrtvih) koja je nastala zbog njegovog odbijanja da prizna svoj poraz na predsjedničkim izborima krajem 2010. godine, na kojima je pobijedio Alasan Uatara. Uatarime snage su ga uhapsile poslije nekoliko dana francuskog bombardovanja i angažovanja snaga UN. On je odveden u Hag, gdje mu sudi Međunarodni krivični sud (ICC) zbog zločina protiv čovječnosti.

- 20. oktobar 2011: LIBIJA - Moamer Gadafi koji je vladao gvozdenom pesnicom skoro 42 godine, ubijen je u blizini Sirta, tokom pobune koja je februara počela u Bengaziju i proširila se i pretvorila u oružani sukob.

U martu je pokrenuta vojna operacija Vašingtona, Pariza i Londona pod mandatom UN, a potom je NATO preuzeo tu akciju.

- 24. mart 2013: CENTRALNA AFRIKA - Fransoa Bozizea zbacila je pobuna Seleka, pretežno muslimana, što je izazvalo protivofanzivu uglavnom hrišćanske pobunjenika.

- 31. oktobar 2014: BURKINA FASO - Predsjednik Blez Kompaore, na vlasti 27 godina, objavio je da predaje vlast, poslije jednodnevnih nemira i protesta protiv predloženih ustavnih amandmana koji bi mu omogućili da ostane na čelu zemlje. On je protjeran u Obalu Slonovače.

Bonus video: